Turşucular bu sırrı herkesten saklıyorlar! Eriyen turşuları kıtır kıtır yapıyor!

Türk mutfağının önemli aktörlerinden olan turşu sofraların vazgeçilmez bir üyesi olmaya devam ederken yumuşayan turşuların nasıl kıtır kıtır olabileceğinin püf noktası ortaya çıktı.
Turşucular bu sırrı herkesten saklıyorlar! Eriyen turşuları kıtır kıtır yapıyor!

Türk mutfağında çok gelişmiş bir turşu kültürü bulunmaktadır. Asırlardır nesilden nesile geçen gelenekler ile beraber sebzeler uzun ömürlü ve sağlıklı bir şekilde saklanabiliyorlar. Turşu tüketmenin sağlığa büyük faydaları olduğu biliniyor. Ancak ideal kıvamda turşu yapmak büyük bir hüner gerektiriyor.

TURŞUNUN EN İDEAL KIVAMI!

Bir turşunun en ideal kıvamının ne olabileceği ne yazık ki belirli bir standart ölçüsünde olmuyor. Turşunun kıvamını etkileyen çok sayıda etmek bulunuyor. Kullanılan tuzun niteliği, sirkenin keskinliği, turşu yapılacak sebzelerin asitik özellikleri dikkate alındığında turşu kurma formülleri yetersiz kalıyor.

Turşu için en ideal kıvam tecrübe ile elde edilebiliyor. Ancak daha lezzetli turşu için bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekiyor. Turşu yapılacak sebzelerin çok iyi yıkanması lezzeti etkileyecektir. Eğer iyice temizlenme olmazsa turşu içerisinde kötü bakteriler üreme alanı bulacaktır ve turşunun hem ömrünü kısaltacak hem de lezzetini bozacaktır.

Turşu yaparken mutlaka iri kaya tuzu kullanılması gerekmektedir. Sofra tuzu ile yapılan turşu lezzetsiz ve dayanıksız olur. Ayrıca turşunun daha dayanıklı olması için sarımsak, nohut gibi yardımcı elemanlardan da faydalanmak gerekir.

YUMUŞAYAN TURŞU SERTLEŞİR Mİ?

Yumuşamış bir turşuya tekrar sert bir form vermek çok zordur ama imkansız değildir. Bunun için turşunun içerisine kişniş tohumları eklenebilir. Bu yöntemle eğer çok yumuşama yoksa turşuların kıtır kıtır formuna geri dönebilecekleri biliniyor. Ancak bunun kıvamını tutturmak tam bir usta işidir. Yine de kıtır kıtır turşu için tüm önlemler turşu yapılırken alınmalıdır.