Topuk Çatlaklarından Kurtulmanın Yolları

Ayak topuklarında görülen çatlamalar farklı nedenlere bağlı olabilir. Görüntü ve hissiyatından kurtulmak için topuk çatlama tedavisi uygulanmalıdır.
Topuk Çatlaklarından Kurtulmanın Yolları
Topukların Çatlama Nedenleri
Topuklarda görülen çatlamalar, uzun süre basınç ve nemsizlik kaynaklı olabilir. Vücut ağırlığı uzun bir süre boyunca tabana baskı yaptığı zaman deri artık yayılma ihtiyacı duyar ve kuru olan topukta çatlayarak genişleme görülecektir. Yani aslında deri açılmaya ihtiyaç duyduğu için bu çatlamayı gerçekleştirir.

 

Çatlama Miktarına Göre Tedavi
Topuk çatlaması tedavisi bazı basit yöntemlerle olabileceği gibi tıbbi tedavi de gerektirebilir. Çatlama eğer çok derinse ve kanamalı şekilde görülüyorsa, ağrı oluşturuyorsa, bu durumda mutlaka uzmana görülmelidir. Kanayan bölgede enfeksiyon oluşmaması için bu detay önemlidir. Ancak basit çatlamalarda evde yapılacak bazı yöntemlerle de derinin düzelmesi sağlanabilir.

 

Vazelin Ve Aspirin Uygulaması
Vazelin, ideal bir deri yumuşatıcısıdır. On tane aspirini ezip vazelinle karıştırdıktan sonra çatlayan bölüme sürülüp tüm gece bekletilmesi sağlanmalıdır. Çorap giyilmesi önerilir. Vazelini ayrıca çatlamalara önlem almak için günlük hayatınızda da kullanabilirsiniz. Derinin yumuşak yapıda kalması, basınca direnç göstermesinde etkilidir.

 

Ilık Suyla Nemlendirici Tedavisi
Ilık suda bekletilen topuklar, iyice yumuşar. Yaklaşık 20 dakika bu şekilde bekledikten sonra ayak törpüsüyle hafif şekilde çatlayan bölümdeki pürüzler giderilir. Sonra kurutulan topuklara vazelin, nemlendirici krem, shea yağı gibi malzemelerden biri sürülerek çorap içerisinde bekletilir. Ayak törpüsü yoksa ponza taşı ile de çatlayan bölümdeki pürüz alınabilir. Yatmadan önce bu işlemi yapabileceğiniz gibi beklemeye müsait zamanlarda da bu uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Topuk çatlamalarının tedavisi için her banyodan sonra topukların temizlenmesi de iyi bir çözüm olacaktır. Böylece derin çatlamalar baştan engellenmiş olur.

 

Gliserin Ve Limon Suyu
Çatlayan topukların tedavisi için gliserin ve limon suyu diğer bir yöntemdir. Bu iki madde karıştırılarak bekletilir. Belirgin yumuşama hissedilecektir. Ayrıca sadece elma sirkesi ve suyla karıştırılan oluşum da çatlak bölüme sürülebilir.