Tırnak batması nasıl geçer? Tırnak batması neden olur?

Tırnak batması ilerlemiş olan bireylerde ayakkabı giymekte zorlanma , çorapların sürekli olarak kirlenmesi , iltihap , apse gibi rahatsızlıklar meydana gelmektedir.
Tırnak batması nasıl geçer? Tırnak batması neden olur?

Erken zamanda teşhis edildiğinde kendiliğinden tedavi edilebilen bir hastalıktır fakat şiddetli ağrı ile kendini gösterdiğinde bir hekime başvurmanızda fayda vardır.

Yanlış Tırnak Kesimi Batmanın En Önemli Nedenlerinden Biri

Yanlış tırnak kesimi sonucunda tırnak batıkları ortaya çıkmaktadır. Genellikle ayak baş parmağında , tırnağın dış köşelerinde veya tırnağın dış köşelerinde bulunan yumuşak dokunun içeri gömülmesi sonucus ortaya çıkmaktadır. Parmağınızda ağrı , kızarıklık ve şişilik var ise tırnak batması sonucu iltihap ortaya çıkabilir. Ayak tırnaklarının çok kısa kesilmesi , dar ayakkabı giymek , ayakta aşırı terleme gibi sorunların sonucunda tırnak batması ortaya çıkmaktadır.

Tırnak Batması Tedavisi Hastalığın Derecesine Göre Belirleniyor

Tırnak batmasının tedavisi hastalığın şiddetine göre değşiklik göstermektedir. Tırnak batmasına ağrı ve kızarıklık eşlik ediyorsa pansuman yapılarak antibiyotikli kremler veya ilaçlar yazılmaktadır. Tırnağınız ile tırnak yatağı arasında olan batmayı önlemek için tedavi edici bariyerlede konulmaktadır. Şiddetli ağrı , kızarıklık , iltihaplanmanın eşlik ettiği tırnak batmasında tırnağın çekilmesi gerekebilir.

Tırnak Batmasında Gerektiğinde Tırnak Çekimi Yapılmaktadır

Tırnağın çekilmesine karar verildikten sonra eğer aktif iltihap var ise ilk önce onun kurutulması gerekmektedir. Tırnak çekimi öncesi lokal anestezi uygulanır bu yüzden hiçbir şey hissetmezsiniz. Tırnak çekimi sırasında tüm tırnak plağının çekilmesi yerine sadece batmanın olduğu yerdeki plağın çekimi yapılmaktadır. Tırnak batmasının yeniden tekrarlamaması için çekilen bölgeyi tahrip etmek gerekmektedir. Eğer bu işlem yetersiz kalıyorsa cerrahi işlem ile batan kısımdaki tüm tırnak kökü çıkartılmaktadır.

Tırnak Batmasına Neden Olacak Faktörler Ortadan Kaldırılmalıdır

Tırnak batmasının derecesine göre uygun yöntemler ile tırnak çekildikten sonra büyük oranda tırnak batması tekrarlanmamaktadır. Tırnak çekimi sonrasında oluşacak ödem ve ağrıyı azaltmak için ayak havada tutulmalıdır, ağrı oluştuğunda kan sulandırıcı etkisi bulunmayan ağrı kesiciler kullanılmalıdır, dar uçlu ayakkabılar giyilmemeli mümkünse 48 saat evden çıkılmaması önerilmektedir. Pansumanı günlük olarak değiştirmek , uzun süre ayakta kalmamak ve dar ayakkabı giymemek şartı ile birey normal yaşantısına dönebilmektedir.