Tatlı krizi neden olur ve nasıl başa çıkarız?

Kimi zaman sağlık sorunu olarak görünse de genelde bir çok insanın keyfi girdiği en tatlı krizlerdendir. Uzmanlara göre; eğer hareketsiz yaşam tarzınıza vücudunuz adapte olmuşsa ekstra enerji sarfiyatı olan günlerde vücudunuz sizden geçici olarak tatlı isteyecektir. Ancak bu krizlerin anlık olduğunun altı mutlaka çizilmektedir.
Tatlı krizi neden olur ve nasıl başa çıkarız?

Tatlı kriziyle mücadele etmenin en önemli başlıkları ise şu şekilde oluşmaktadır.

- Yeterli Seviyede Ekmek Tüketilmemek

- Kan Şekeri Dengesi

- Yeterli Karbonhidrat Tüketilmemesi

- Kan Şekeri Seviyesinde Dengesizlik

- Adet (Regl) Dönemi

Yeterli seviyede ekmek tüketmemek

Gün içerisinde yeterli seviyede ekmek tüketmeyen bireylerin tatlıya olan düşkünlükleri bilinmektedir. Eğer yeterli seviyede ekmek tüketmezseniz vücudunuz sizden eksik kalan karbonhidrat gereksinimini karşılamak için tatlı tüketmenizi isteyecektir. Hatta aldığınız ekmek çavdar veya buğday ekmeği olduğunda kıvamının sert ekmek olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde tükettiğiniz çavdar veya buğday ekmeğinin beyaz ekmekten çokta farkı kalmayacaktır.

Kan şekeri dengesi

Gün içerisinde kan şekerinin dengeli olması çok önemlidir. Kan şekeri dengesi normal değil de eğer dalgalı seyrediyorsa mutlaka vücudunuz sizden tatlı isteyecektir. Kan şekerinin düşmesini engelleyen temel etmen ise gün içerisinde ara öğün yapmanızdır.

Yeterli karbonhidrat tüketmemek

Ekmek, çorba, pilav- makarna, hamur işi ve tatlılar toplum olarak temel karbonhidrat kaynaklarımızdır. Ama bu gıdalar belirli miktarlarda tüketilmezse o zaman tatlı krizi yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

Kan şekeri seviyesinde dengesizlik

Belki de en önemli faktörlerdendir. Ansızın gelen tatlı krizleri uzmanlarca "insülin direnciniz olduğunu ya da gizli şeker hastası olduğunuz yönünde yorumlanır. Bu konuda yine de bir uzman gözetimine girmek en mantıklı hareket olacaktır.

Adet (Regl) Dönemi

Bu dönemlerde vücut tatlıyı hormonal olarak ister. Bu normal bir seyir olarak kabul edilmektedir. Bu tür durumlarla karşılaştığınızda çok fazla tatlı tüketmek yerine belirli miktarlarda beslenme programınıza eklemek regl dönemini daha sıkıntısız atlatmanızı sağlayacaktır.Bu dönemde oluşacak tatlı krizlerinizi atlamanızı sağlayacak en önemli besin kaynağınız da kuru meyveler olacaktır. Aşırı tatlı isteği duymanız halinde kuru meyvelere yönelmeniz sağlığınız açısından önemli bir seçim olacaktır.

Bir de tatlı krizi şımarıklığı vardır ki ansızın gelip bazen bulunduğunuz yerden kilometrelerce yol gitmenize sebep olacaktır. Yine de bazen bu şımarıklığı ciddiye alıp uzman gözetimine girmeniz sağlığınız açısından en mantıklı yol olarak karşınıza çıkacaktır.