Sütün taşmasını önlemek için ne yapmak gerekir?

Sütün taşması pek çok kişinin yakındığı durumlardan birisidir. Süt kaynatma işlemi organik olarak inek sütü ile yapılmaktadır. Bu işlemin yapılması sütün içindeki besin değerinin yok olduğunu öncelikle düşündürmektedir fakat sütü kontrollü şekilde kaynatırsanız sütün içindeki besinler değerini koruyabilir.
Sütün taşmasını önlemek için ne yapmak gerekir?
Kemik gelişimi için oldukça faydalı olan sütten doğal mis gibi ev yoğurdu da yapabilirsiniz. Bunun için yine sütü kaynatmanız gerekir. Sokak sütlerindeki mikrobun giderilmesi için kaynatma işleminin yapılması gerekebilir. Süt kaynatırken dikkat edilmediğinde taşma işlemi olabilir. Sütün taşmasını önlemek için yapılması gerekli olan ya da dikkat edilmesi gerekli durumlar olabilir. Bu durumları şu şekilde özetleyebilirsiniz. Ancak öncelikle sütü kaynatma işlemi neden yapılır ve neden sütü kaynatmak gerekir bunları açıklamaya çalışalım;

Sütü Neden Kaynatırız?
Süt kaynatma işlemi genelde doğal sütler için yapılan işlemdir. Hiçbir işlem görmemiş çiğ süt içinde pek çok mikroorganizma bulunabilir. Bunları önlemek için sütün kaynatılması gerekir. Sütü kaynatırken çok aşırı derecede kaynatmamak gerekir. Çünkü fazla kaynatma işlemi sütün içindeki besinleri yok edebilir. Bu açıdan sütü aşırı kaynatmamaya özen göstermek gerekir. Sütü ölçülü şekilde kaynatarak hem sütün besin değerinin yok olmamasını sağlayabilir hem de çiğ süt içindeki bakterilerin ortadan kalkmasını sütü kaynatarak sağlayabiliriz. Bu şekilde hem temiz hem de besin değeri yüksek bir sütü ölçülü kaynatma işlemi sonrasında elde edebiliriz.

Sütün Taşmaması İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sütün taşmaması için dikkat edilmesi gerekli olan bazı noktalar vardır. Bunlara dikkat edildiği takdirde sütün taşması önlenebilir. Sütün taşmaması için süt taşı kullanmak en pratik yöntemlerden birisidir. Bu şekilde sütün taşmasını kolayca önlemeniz mümkün olabilir. Süt taşını internetten kolayca temin edebilirsiniz. Sütün taşmasını önlemek için diğer bir yöntemde eskiler bilir kaynamakta olan süt tenceresinin üzerine tahta kaşık koyma yöntemidir. Bu yöntemle de sütün taşmasını kolayca önlemeniz mümkün olabilir. Tencere seçimi de sütün taşmasını önleyebilir. Çelik tencere yerine teflon tencere kullanmanız sütün taşmasını önleyebilir. Buy bakımdan süt kaynatma işleminde teflon tencere kullanmanız önerilir.