Süt Parası Nasıl Alınır?

Süt parası sigortalı kadınlara veya sigortalı çalışanların eşlerinin doğum yapması durumunda, devletin bir defaya mahsus olarak, yeni doğan bebekler için sağladığı ödenektir.
Süt Parası Nasıl Alınır?

Sigortalı çalışanların bebekleri olduğunda devletin bir kereye mahsus yaptığı yardıma süt parası denir. Dünyada gelişmiş ülkelerin hemen hepsi, vatandaşlarına doğum sonrasında ülkeye ve standartlarına göre farklılık gösterse de bir defaya mahsus ya da belli bir dönemi kapsayan ödenekler ile destek sağlar. İşte ülkemizde de devletin sigortalı çalışan kadınlara yada eşleri doğum yapan sigortalı çalışan erkeklere bir defaya mahsus yaptığı bu yardıma, "süt parası" denilmektedir.

Süt Parası Ne Kadardır?

Süt parası devamlılığı olmayan devlet tarafından hak kazanan herkese sadece tek seferlik yaptığı bir ödemedir. 2018 yılı itibariyle süt parası ödeneği 132 TL'dir. Süt parası yardımını almak için eski adıyla SSK'lı çalışanların, doğum süresinden 1 yıl öncesine kadar en az 120 güm sigortalı bir işte çalışmış olmaları, Bağ-kur sahibi kişilerin ise bir önceki yıla ait en az 120 günlük sigorta primlerini ödemiş olmaları gerekmektedir. Bağ-kurlu vatandaşların, bir önceki yıldan ödenmemiş, borçlu sigorta primleri varsa ödeme almaları mümkün değildir.

Süt Parası Hangi Bankaya Yatar?

4A sigortalı(SSK) annelerin, süt parasına hak kazanması durumunda, hiçbir işlem işlem yapmalarına gerek kalmadan, devlet tarafından SGK sistemine giriş yapılmakta ve para Ziraat Bankasına yatırılmaktadır.

Bağ-kurlu vatandaşlarımız ise, bulunduğunuz bölgedeki İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik kurumuna eksiksiz ve gerekli belgeler ile başvuru yapması gerekmektedir. Belgeler ve başvuru incelendikten sonra, eğer süt parasına hak kazanırsanız, ödeme Ziraat Bankasına yapılmaktadır. Süt parası almaya hak kazanan kişiler, Ziraat Bankasına yatan paraları 5 yıl içinde çekmelidirler.