Sıkışan kavanoz kapağı nasıl açılır?

Marketten aldığınız bir ürün kavanoz kapağı açma tekniklerini kullanmayı gerektirebilir. Bazı kavanozların kapakları kolayca açılırken bazıları zordur.
Sıkışan kavanoz kapağı nasıl açılır?
Kavanozlar Neden Zor Açılır?
Bir fabrikada üretimi yapılan ürünler, kavanoza yerleştirildiğinde ve kapağı kapatıldığında içerisinde bir basınç oluşturur. Bu basınç, kapak ortasındaki kısmın çökmesine neden olur ve aslında güvenlik amacı da vardır. Bazen bu kavanozların ağzı çok sağlam kapatıldığı için açarken ekstra bir güç gerektiğini hissedebilirsiniz. El gücünüze rağmen belirli bir yöne uygulanan baskı sıkışan hava nedeniyle bir türlü açamayabilirsiniz.

 

Sıkışmış Kavanoz Kapağı Açma Yöntemleri
Reçel, salça, sos, turşu gibi yiyeceklerin olduğu kavanozları açarken zorlanıyorsanız şu yöntemleri deneyebilirsiniz:
• Elinizin kaymadığından emin olun. Yağ kalıntısı, ıslaklık kavanoz kapağını tam olarak kavrayamamanıza neden olabilir.
• Nemli bir bez alarak kavanoz kapağını açmak epey kolay hale gelebilir. Kuru bezle açmak daha zordur, fakat nemli bezle kapak üzerindeki baskı daha da artar, iyi kavradığınız bir şeyin üzerinde daha çok güç uygulayabilirsiniz.
• Kapak kısmını ileride kullanmayacaksanız, büyük bir bıçak alarak sivri kısmını dikkatli şekilde kapak üzerinden bastırarak delik açabilirsiniz. Bıçak kullanırken riske girmek istemiyorsanız başka sivri ve delici aletler kullanabilirsiniz. Örneğin çakmakla ucu bir süre ısıtılmış bir şiş kapak kısmında delik açabilir. Bu sayede hemen kapak açılacaktır. Fakat çatal gibi maddeleri kapağa vurarak kullanmamalısınız. Bu genelde kavanozun elden fırlamasıyla sonlanabilir.
• Kavanozu alın ve sıcak suda bir süre bekletin. Kavanoz kapağı sıcak suyla doğrudan temas eder halde bekletilmelidir. Bu şekilde kolayca açılacağını görürsünüz.
• Plastik bulaşık eldiveni veya iş eldiveni giyerek kavanoz kapağını kolayca açabilirsiniz. Çok zorlu olmayan kapaklarda bu genelde hemen sonuç verecektir.
• Bir metal tencere içine su koyun ve kavanozu da içeriye ilave edin. Bu şekilde kısık ateşte bir süre bekletin. Nemli havlu yardımıyla kapak açılacaktır.

 

Kavanoz Kapakları Yeniden Sıkışır Mı?
Sıkışan kavanoz kapağını açma işlemi bir kere yapılınca genelde yeniden karşılaşılmaz. Yani aynı kavanozda aynı durumu yine yaşamazsınız. Fakat çok sıkarsanız ve bunu yapan kişi sınırları zorlarsa tekrar sıkışma ihtimali de vardır.