Sicil Affı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kredi borcu olanlar ve daha önce de kara listeye alınanlar için müjdeli haber geldi ve sicil affı için bir yasa tasarısı hazırlanıyor. Hayata geçer geçmez ilk 6 ay içinde başvuru yapılması gerekilen bu yasa tasarısı daha önceden aylık taksidini ödeyememiş ve kredi notu düşürülmüş olanlar için gelecek.
Sicil Affı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eski borçlarının tamamen kapatılması için yeni bir ödeme seçeneği sunulacak olan borçluların tamamı bu yasa tasarısı ile birlikte kredi notlarını arttırıp bu konuda yeni bir başlangıç yapabilecek. Bakanlık konu ile ilgili açıklama yaptı ve bu yasayı bekleyen bütün borçlular rahatladı. Şimdi başvuru yapmak için yasanın yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Sicil Affı Yasası Nasıl İşleyecek?

Daha önce kredi çekmiş ve 3 aydan fazla ödeme yapamamış olan kişiler hakkında hemen yasal takip başlatılıp kara listelere alınmaları sağlanıyordu. Kara listeye alınan kişilerin ise kredi notları düşürülüyor ve tekrar kredi çekmeleri mümkün olmuyordu. Daha sonra bankalarla yapacakları her işlem konusunda sorun yaşanıyordu. Bu kişiler Türkiye Bankalar Birliği’nin listesinde tutuluyordu. Yeni sicil affı ile birlikte borçlular 6 ay içinde hemen bankalara başvuru yapabilecek. Başvuru yaptıkları andan itibaren borçlarını kapatmak istemelerinden dolayı kara listeden isimleri silinecek. Bankalar Birliği’nin listesinden isimleri silineceği için bankaların tekrar bir işlem yapması gerekmeyecek. Yani bankalar yasa gereği zorunlu olarak isimlerini silmeyecek. İsim silme kısmı otomatik olarak yapılacak. Bu sırada borçlu olan kişi de var olan borçlarını ödemek için bir yapılandırmaya başvurarak hemen borcunu ödemeye başlayabilecek.

Sicil Affı Kimler İçin Geçerli Olacak

İlk olarak borçlarını kapattığı halde beş yıl bekleme süresi içerisinde olan herkes bu aftan faydalanacak. Bu aftan sonra başvuru yaparak bütün borcunu kapatanlar ya da 6 ay içerisinde yapılandırma yaparak ödemesini tamamlayacak olanlar ve kara listeye alınmalarına sebep olan borçları için yapılandırma yapıp ödemeye başlayanlar bu aftan yararlanabilecek. Yasa çıkar çıkmaz borçlular bankaya gidip isimlerinin kara listeden çıkması için başvuru yapabilecektir. Daha önceden borcunu ödemiş ve beklemede olanların ismi kara listeden hemen çıkartılırken, diğer borçlular ödemenin tamamını yaptıklarında isimlerini kara listeden çıkartabilecek. Kara listeden isimlerinin çıkartılması için yine beş yıl kadar bir süre gereklidir.