Sebze ve meyveleri doğru saklamak için yöntemler

Hepimiz gıda alışverişi yapıyoruz. Bazıları özellikle sebze ve meyve alışverişini günlük yaparken, pek çok kişi haftalık alışveriş yapmayı tercih ediyor. Pazardan, marketten ya da manavdan aldığımız sebzeleri ve meyveleri doğru bir şekilde saklamamız ise oldukça önemli. Hem uzun süre dayanmaları hem de besin değerlerini korumak için... Peki israf etmeden sebzeleri ve meyveleri doğru saklamak için neler yapmalıyız?
Sebze ve meyveleri doğru saklamak için yöntemler

İlk olarak buzdolabına koyduğumuz her şeyin sağlıklı kalabilmesinin dolabımızın temiz olmasından geçtiğini unutmamak gerek. Buzdolabımızı temiz tutmak için sık aralıklarla temizlik yapmamız gerekiyor. Temizlik için en doğru yöntem ise 1 litre suya 1 yemek kaşığı sirke koyarak buzdolabımızı temizlemektir. Dolap tamamen kuruduktan sonra gönül rahatlığıyla aldıklarınızı dolaba yerleştirebilirsiniz.

Genellikle buzdolabımızın alt rafları sebze ve meyveleri sakladığımız alan oluyor. Fakat en büyük hatamız onları çarşıdan aldığımız poşetlerle saklamak oluyor. Aldığımız tüm sebze ve meyveleri mutlaka paketinden çıkarmalı ve dolabımıza öyle yerleştirmeliyiz. Eğer ürünler ıslaksa, dolaba yerleştirmeden önce mutlaka kurutmak gerektiğini de unutmayın! İlla ürünlerinizi paketinde saklamak istiyorsanız plastikleri bir kenara atın ve kese kağıdı kullanmayı tercih edin. Sağlam saklama kapları da sebze ve meyvelerinizi saklamak için iyi iş görecektir.

Peki hangi besinleri buzdolabında saklamamamız gerekiyor? Eğer soğan, sarımsak ve patatesleri buzdolabına koyuyorsanız büyük bir hata yapıyorsunuz. Çünkü neme maruz kalan bu ürünler buzdolabınızda kısa süre içerisinde filizlenecektir. Aslında domates de buzdolabına koyulmaması gereken yiyeceklerden biri. Domatesi oda sıcaklığında korumak, çok daha uzun ömürlü olmasını ve hemen pörsümesini engelleyecektir.

Buzdolabına konmaması gereken meyveler de var. Bunların başında muz, portakal, mandalina ve avokado geliyor. Eğer henüz kesmediyseniz kavun ve karpuzu da buzdolabında saklamanıza gerek yok. Aldığınız sebzeleri bir hafta, meyveleri ise en geç iki hafta içinde tüketmeniz de son derece önemli! Bu sebeple alışverişe çıkarken, haftalık bir program yapmayı ve sadece ihtiyacınız kadar ürün almayı unutmayın! Fazlası sebze ve meyvelerin dolabınızda çürümesine ve ekonomik açıdan israf etmenize neden olacaktır.