Sarımsak kokusu nasıl giderilir?

Geleneksel mutfağımızın vazgeçilmez lezzeti sarımsak, yerken çok keyifli olsa da yedikten sonra bize zor anlar yaşatabilmektedir. İstenmeyen kokusunu hem ellerimizden hem de ağzımızdan yok etmek için neyse ki bazı ipuçları mevcut.
Sarımsak kokusu nasıl giderilir?
İster antibiyotik etkisinden yararlanın, isterseniz yemeye doyamayın, maalesef sarımsak kokusunun çevreye rahatsızlık verecek düzeyde kalıcı bir yapısı bulunmaktadır. Kokusu yüzünden düşman ilan edip uzak durmak yerine gelin en iyisi kokuyu çabucak giderebilen yöntemleri deneyelim.
Fakat bu yöntemlerden önce dişlerimizi fırçalayıp ağzımızı iyice çalkalarsak sarımsak kalıntılarından kurtuluruz.

 

• Maydanoz:
En bilinen ve en etkili olan maydanozu özellikle sapıyla iyice çiğneyerek tüketirseniz kokunun gerçekten azaldığını hissedeceksiniz.

 

• Yeşil elma veya yeşil marul:
İkisinin etkisi birbirine yakın. Başka yeşil sebze ve meyveleri de deneyebilirsiniz fakat bu ikisi özellikle denenmiştir.

 

• Limon suyu veya limonun kendisi:
Limonun asit özelliğinden faydalanıyoruz. Mideden gelecek olan kokuyu bile bastırır.

 

• Elma sirkesi (ev yapımı tercih edilir):
Bazı insanlar bir yemek kaşığı sirke içerek kokunun geçtiğini söylemektedir. Fakat bilimsel olarak kanıtlanmış bir metot değil.

 

• Naneli sakız:
Aslında herkesin bildiği bu yöntem Diş Hekimleri tarafından diş sağlığımız için de önerilmektedir. Hem dişlerimizin arasındaki yemek kalıntıları temizlenir hem de nane sayesinde sarımsak kokusu azalmış olur.

 

• Yeşil çay:
Çalışmalar yeşil çayın hem ağız hijyeni için hem de mideden gelen kokuyu bastırmak için birebir etkili olduğunu göstermiştir. Hatta maydanoz, naneli sakız ve yeşil sebze yemekten çok daha etkili olduğu bilinmektedir. Her yemek sonrası 1-2 bardak yeşil çay tüketmek (kafeinsizi de tercih edilebilir) oldukça sağlıklıdır.

 

• Süt:
Sarımsak sonrası bir bardak süt içmek sarımsağın sebep olduğu kükürdü bağlayacağı için yararlı olacaktır. Sütün bir kullanımı da kullanmadan önce sarımsağı sütte bekletmektir. Böylece lezzetini muhafaza ederken ağızda bırakacağı kokuyu baştan kaybedecektir.

 

• Tarçın, nane, karanfil çiğnemek
Ağız konusunu çözdüğümüze göre ellerimiz için ne yapmalıyız?
Çok basit. Sarımsak kokan ellerimizi türk kahvesi ile iyice ovalamalı ardından bol suyla yıkamalıyız. Türk kahvesi ellerimize peeling yaparak onları güzelleştirirken kokusunu da düzeltecektir.