Salçanız bir daha küflenmeyecek! Usta aşçıların mutfak sırrı ortaya çıktı!

Evlerde salçaların küflenmesi oldukça önemli israfa neden olabiliyor. Evlerde salçaların küflenmemesi için uygulanması gereken püf noktaları nelerdir?
Salçanız bir daha küflenmeyecek! Usta aşçıların mutfak sırrı ortaya çıktı!

Türk mutfağında yemeklerde yardımcı malzeme olarak kullanılan salçalar vazgeçilmez ürünlerin başında gelmektedirler. Ancak salçaları muhafaza edebilmek çok zordur. Buzdolabında dahi muhafaza edildiğinde salçanın üst tabakasında yeşil küf oluşmaktadır. Bu küfü temizlerken çok miktarda salça çöpe gitmektedir. Ayrıca küflenen salça sağlık açısından da çok zararlıdır. Salçanın küflenmemesi için yapılması gerekenler ortaya çıktı.

SALÇA SAKLAMANIN PÜF NOKTALARI!

Salçaların saklanacağı kaplar çok büyük öneme sahiptir. Öncelikle bu kaplar çok temiz olmalıdırlar. Sterilize edilen bu kaplar doğru salça saklama yöntemi için önemlidir. Cam kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Ağzı sıkıca kapatılabilen plastik kaplar da tercih edilebilir.

Salçanın küflenmesinin önlenmesinin en etkili yolu sıvı yağ kullanımıdır. Salçanın saklandığı kabın üst tarafı sıvı yağ ile kaplanırsa o zaman hava ile temas kesilecektir. Bu temasın kesilmesi ile beraber bakteriler üreme imkanı bulamayacaklar. Bu da salçanın küflenmesini imkansız hale getirir. Bu yöntem ev hanımlarının en çok bildikleri yöntemdir.

Salçaları doğru bir şekilde saklamanın diğer püf noktası ise serin ve kuru yerde muhafaza edilmesidir. Güneş ışığından uzak olacak şekilde saklanan salçalar küflenmeyecektir.

Salçanızın bozulmasını istemiyorsanız içerisinde temiz olmayan bir kaşık sokulmamalıdır. En çok yapılan hata da budur. Yemek yaparken kullanılan kaşık salçanın içine sokulduğunda küflenme için uygun ortam meydana getiriliyor. Bu durumda sadece küflenme değil aynı zamanda diğer mikroorganizmalar da yayılma alanı bulacakları için salça tamamen bozulacaktır.

Salça hava ile ne kadar az temas ederse o kadar fazla dayanır. Küflenme de hava ile temasını kesmekle engellenir. Bunun için küçük porsiyonlar şeklinde yarılırsa salça küflenmeden uzun süre kullanılabilir.