Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz?

Ramazan ayında oruç tutarken açlık seviyemizin dengede durması için oruç öncesi beslenme önemlidir.
Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz?

Bu yüzden oruca başlamak için sahura kalkmaya muhakkak önem göstermeli ve sahurda sağlıklı ve bağışıklığımıza katkı sağlayan besinler tüketmeliyiz. Etkili bir sahur menüsü için sahurda neler yenebilir bunları anlatmaya çalışacağız.

Sağlıklı bir Sahur Menüsünde Neler Bulunmalıdır?

  • Gün boyu açlığın vermiş olduğun etkiyle zayıflayan bağışıklığımızın kuvvetlenmesi ve dengede durması için sahur menüsüne özen göstermeliyiz. Menümüzde ağır baharatlı yiyecekler yerine kalsiyum içerikli sağlıklı yiyeceklere ağırlık vermeliyiz. Tuz, şeker ve un üçlüsünden mümkün olduğunca uzak durmalı, bunlar yerine daha sağlıklı olan yumurta, peynir, zeytin, salata, domates, ceviz gibi besin değeri yüksek yiyeceklere önem vermeliyiz.
  • Ramazan ayında en çok karşılaşılan yeme içme problemlerinden birisi de susuzluk sorunudur. Tüm gün boyunca vücudumuz suya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacın hepsini sahurda karşılamak zordur. Bunun için su ihtiyacımızı en iyi şekilde karşılayabilecek şekilde olan ayran, kefir, hoşaf gibi yiyeceklere önem verebiliriz. Bu şekilde susuzluk problemimizi bir nebze olsun azaltabiliriz. Su ihtiyacımızın yeterince giderilmemesi vücutta pek çok probleme neden olabilir. Bu açıdan sıvı gıdalar olarak belirttiğimiz gibi ayran, hoşaf, kefir gibi içecekleri sahurda tüketebiliriz.
  • Sahurda çay ya da kahve gibi içecekleri çok tüketmemeye özen göstermemiz gerekir. Bu tür içecekler idrar çıkışına zorlayacağı için bunun sonucunda sıvı kaybı sorunu yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. Bu açıdan bu tür içecekleri mümkün olduğunca az tüketmeye ya da hiç tüketmemeye çalışalım.
  • Sahurdan sonra iftarda tüketeceğimiz besinlere de dikkat etmeliyiz. Uzun müddet aç durunca kan şekeri yükselir ve bunun sonucunda iftarda fazla yüklenilmektedir. Bu da sağlığımız için olumsuz etki yapacaktır. Sağlıklı bir iftar sofrasında yoğurt, sebze yemeği, çorba, kahvaltılık, bulgur yemeği gibi yiyecekler bulundurabiliriz.
  • İftar yaptıktan bir müddet sonra ara öğün olarak yoğurt, süt, meyve gibi besinler tüketilebilir. Ayrıca kuruyemiş gibi enerji değeri yüksek besinleri de iftardan sonra ara öğün programında tercih edebilirsiniz. Bu tür yiyeceklerle sağlıklı bir iftar sonrası yaşayabilirsiniz.