Sahte tereyağını ayırt etmenin püf noktaları nelerdir?

Gıda ürünlerinde sahtecilik oldukça yaygınlaştı. Özellikle tereyağında sahtecilik çok daha fazla yapılıyor. Sahte tereyağı nasıl anlaşılır? 
Sahte tereyağını ayırt etmenin püf noktaları nelerdir?

Türk mutfağında en çok kullanılan yağ çeşitlerinden olan tereyağı sağlıklı bir gıda kaynağıdır. Ancak bir tereyağının sağlıklı olup olmayışı doğal olup olmadığına bağlıdır. Oldukça maliyetli bir ürün olan tereyağı en çok sahtecilik yapılan gıda ürünleri arasında yer almaktadır. Bitkisel yağların hatta margarinlerin tereyağına benzetilip satışının yapılması sık sık karşılaşılan bir durumdur. Bir tereyağının sahte olup olmadığını ise anlamak çok kolay değildir. 

GERÇEK TEREYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Gerçek tereyağı öncelikle sadece görüntüsü, rengi, dokusu gibi özelliklerine bakılarak anlaşılamaz. Çeşitli katkı maddeleri ile margarinler de tereyağı görüntüsüne kavuşturulabiliyor. Bitkisel yağların tereyağına dönüştürülmesi en çok yapılan sahteciliklerdendir. Bundan dolayı bazı püf noktaları ile gerçek tereyağı tespit edilebilir. 

Gerçek bir tereyağı sıcak bir suya atıldığında tek parça halinde erimeye başlayacaktır. Sahte tereyağı ise parçalanacaktır. Eğer tereyağı sıcak suya atıldığında parçalara ayrılmıyorsa usullere uygun bir şekilde üretilmiş demektir. 

Tereyağı sütten elde edilen bir yağ olduğu için oda sıcaklığında erimez. Eğer dondurucudan çıkarılan tereyağı oda sıcaklığında erimeye başlıyorsa hayvansal değil bitkisel bir yağdır ve sağlığı tehdit etmektedir. 

Tereyağı sıcak bir tava atıldığında gösterdiği reaksiyon ile de gerçek olup olmadığı anlaşılabilir. Gerçek bir tereyağı yüksek sıcak gördüğünde köpürerek eriyecektir. Köpürmeden eriyen bir yağ tereyağı değildir. Tereyağının gerçekliği de o köpükten anlaşılabilir. 

Tavada eriyen tereyağının rengi de önemlidir. Eğer mevcut rengi,nden daha açık bir renge dönüşüyorsa o tereyağı hakiki bir tereyağı değildir. Görünen sarı renk ek maddeler ile elde edilmiş ve sadece görüntüyü değiştirmektedir ve aldatmak amacıyla kullanılmıştır. 

Tereyağına bıçak batırıldığında küçük parçalara ayrılması gerekmektedir. İç yapısı itibariyle katman katman olan tereyağı küçük parçalar şeklinde bölünecektir. Bütün olarak ayrılıyorsa sahte bir yağdır.