Saç Nezlesi Nedir? Saç Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Saç nezlesi, pek çok kişinin maruz kalabileceği bir saç hastalığı olup, rapunzel ve prenses hastalığı olarak da ifade edilebilmektedir. Peki saç nezlesi hastalığı ne demektir? Bu hastalığa ne neden olur? Belirtileri ve tedavi metotları nelerdir?
Saç Nezlesi Nedir? Saç Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Saç Nezlesi Nedir?

Duş, havuz ya da deniz sonrası saçların iyi kurulanmamasına bağlı olarak kendini gösteren hastalık saç nezlesi olarak adlandırılmaktadır. Büyük oranda bayanlarda görülen bir hastalık olan saç nezlesi, devamlı olarak batma ve yanma hisleriyle rahatsızlık vermekle birlikte saç derisinde ağrı ve kaşıntı gibi şikayetlere de sebebiyet verebilmektedir. Bu şikayetler kişide oldukça rahatsız edici bir etkiye sahiptir.

Saç Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Rapunzel veya prenses hastalığı olarak da ifade edilen saç nezlesi hastalığının görülen en yaygın belirtileri kafa derisinde yanma hissi, ağrı ve kaşıntı şeklinde görülmektedir. Şayet görüldüğü ilk dönemlerde önlem alınmazsa ilerleyen dönemlerde deride yaralanma ve saç dökülmesi gibi daha ciddi şikayetler de söz konusu olabilmektedir.

Saç Nezlesi Nedenleri Nelerdir?

Saç nezlesine yol açan en önemli sebebinin; duş sonrasınsaçlarin güzelce kurutulmaması olduğu söylenebilir. Islak kalan saç kökleri, özellile soğuk ve rüzgâra maruz kalmaya bağlı olarak kaşıntı ve dökülme gibi şikayetlere yol açabilir.

Saçların çok sıkı ve tepeden toplanması da sac nezlesine sebebiyet veren başlıca nedenlerden bir tanesidir. Bu şekilde saç diplerinin hava alması engellenmiş oluyor. Bunun sonucu olarak da saçlarda kopmalar ve dökülmeler meydana geliyor.

Saç nezlesine yol açabilen bir diğer faktör ise saçlara uygulanan düzleştirici, şekillendirici ve fön gibi sıcak uygulamalardır. Bunların yani sıra alerjik olan kişilerde saç boyaları da saç nezlesini tetikleyebiliyor.

Tüm bunların yanı sıra düzensiz beslenme alışkanlığı, protein ve D vitamini yetersizliği olarak değerlendiriliyor.

Saç Nezlesi Tedavisi Nasıldır?

Üzülerek belirtmek istiyoruz ki saç nezlesinin kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Durum böyle olduğundan tedavi aramak yerine saç nezlesine sebep olan durum araştırılmalı ve ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Ancak tüm bunlara rağmen problemde herhangi bir iyileşme söz konusu değilse bir dermatoloğa başvurmak en doğrusu olacaktır.