Pastırma Nasıl Yapılır?

Genel olarak tüketmek isteyenlerin hazır olarak tedarik etmiş olduğu pastırma evde yapımı ile de tercih edilebilecek gıdalar arasında yer almaktadır.
Pastırma Nasıl Yapılır?
Marketten satın almak yerine pastırma nasıl yapılır? Diye düşünenler için aşamalı şekilde gerçekleştirilecek olan uygulamalar dahilinde evde de yapılması sağlanabilecek gıdalardan biridir. Daha sağlıklı şekilde tüketilebilmesi için evde yapımı önemlidir.

 

Evde yapmak isteyenler için zahmetli olsa da daha sağlıklı olması ve güvenle tüketilmesi açısından tercih edilebilir. Gerekli malzemelerin tedarik edilmesinin ardından evde pastırma nasıl yapılır? Sorusunun cevabı merak edilir.

 

Malzemeler;
• 2,5 kg bonfile ya da antrkot ve tuz pastırma için gerekli olan ana malzemeleri oluşturmaktadır.
Çemen hazırlığı için gereken malzemeler;
• 100 gr kırmızı toz biber,
• 100 gram çemen,
• 1 yemek kaşığı karabiber,
• 1 yemek kaşığı kimyon,
• ½ yemek kaşığı pul biber,
• 1 çay kaşığı tuz,
• 1-1,5 litre su,
• 100 gr sarımsak.

 

Pastırma Yapımında Önemli Detaylar
Aşamalı şekilde gerçekleştirilecek olan pastırma yapımı sırasında dikkatli olunmalıdır. İlk olarak tepsi üzerine bol miktarda tuz dökerek etleri üzerine koymanız gerekir. Etlerin tamamının bol tuz ile kaplanması gerekir.
Daha sonrasında tepsinin üzerine ağırlık konulması ve sabaha kadar etten çıkan kanın temizlenmesi gerekir. Yapılan bu işlem 10 gün boyunca aynı şekilde devam ettirilmektedir. 10 günün sonunda etin üzerinde bulunan tuz temizlenerek et bol suyla yıkanmalıdır.

 

Bir kap içerisine su konularak etlerin eklenmesi gerekir. 3 saatte 1 kap içerisindeki suyun değiştirilmesi ve bu işlemi bir gece boyunca devam ettirilmesi gerekir. Bir sonraki gün de etin üst bölümüne bir delik açılarak sağlam bir ip geçirilmelidir. Geçirilen ipten asılacak olan et 3-4 gün boyunca yüksek bir yerde kuruması için bekletilir.
Eti astıktan sonra çemeninin de hazırlanması gerekir. Çemeninde aynı şekilde 3-4 gün boyunca dinlenmesi gerekmektedir.

 

Çemen hazırlama sırasında bütün kuru malzemelerin mutfak robotuna konulması ve ara ara su eklenerek 5 dakika boyunca çırpılması gerekir. Daha sonrasında etin kuruma süresi boyunca dillendirilmesi gerekmektedir.
Son aşamada etin her tarafına çemen sürülerek etin aynı şekilde asılması gerekir. 10-20 gün boyunca asılı kalması ve kuruması yeterli olmaktadır. Son aşamada kuruyan pastırma ince ince kıyılarak hazırlanır.