Paranız çöpe gitmesin! Patates filizlenmesini önleyecek mutfak tüyoları!

Evlerde tasarruf yapmak çok daha önemli bir hale gelirken mutfakta israfı önlemenin yolları araştırılıyor. Her evde kullanılan patates en doğru şekilde nasıl saklanır? Patates filizlenmesi nasıl önlenir?
Paranız çöpe gitmesin! Patates filizlenmesini önleyecek mutfak tüyoları!

Mutfaklar ile alakalı püf noktaları ve ipucu bilgileri büyük dikkat çekiyor. Hayatın pahalılaştığı bir dönemde artık insanlar israf yapmamaya daha çok gayret gösteriyorlar. İsrafın önlenebilmesi için ise bazı bilgilere ihtiyaç duyuluyor. Mutfaklarda patates filizlenmesi yanlış saklama koşullarından kaynaklanıyor ve patatesin çöpe atılmasına kadar gidiyor. Peki patates en iyi nasıl saklanır?

FİLİZLENMİŞ PATATESİ SAKIN YEMEYİN!

Patates Türk mutfağının en sevilen yiyeceklerindendir. Ancak filizlenmiş bir patates adeta zehir haline dönüşüyor. Patateste filizlenme başlamışsa kimyasal olarak başkalaşım başlamış demektir. Bu sırada doğal toksinler ve solanin gibi kimyasallar etkin hale gelirler. Bu da tüketilmesi halinde patates zehirlenmesine neden olur.

PATATES NASIL SAKLANIR?

Patates filizlenmesin istiyorsanız öncelikle ısı ve nem etkisi altında olmaması gerekiyor. Aşırı nemli ortamlarda patates filizlenecektir. Bundan dolayı patates serin, kuru ve karanlık yerde muhafaza edilmelidir. Türk mutfak geleneğinde kiler tam da bu işe yaramaktadır. Balkonda veya mutfakta saklanan patates kolay filizlenecektir ama kiler gibi bir alan olduğunda bu engellenecektir.

Patates saklanırken kesinlikle poşetlerden çıkarılmalıdır. Poşette saklanan patates küflenme veya çürüme yapacaktır. Ayrıca poşet içindeki hava patatesin filizlenmesine de yol açabilir.

Patatesleri soğan, elma, avokado, domates gibi ürünlerden uzak tutmak gerekir. Bu ürünlerle etkileşime girecek olan patates daha erken ve daha kolay bir şekilde filizlenecektir.

Patates saklanacak yer kesinlikle beyaz eşyalardan uzak olmalıdır. Beyaz eşyalar çalıştıklarında ısınma yaparlar. Bu ısınma da patatesin filizlenmesini sağlayabilir. Bunu önlemek de bu cihazlar ile patatesi uzaklaştırmak ile mümkündür.

Patates içerisinde filizlenmiş olanlar derhal ayrılmalıdır. Eğer ayrılmazsa henüz filizlenmemiş patatesler de etkileşime girecek ve filizlenme olacaktır.