Otomobilde klima çok yakar diyenler dikkat! Tasarruflu klima kullanım rehberi!

Araç sahipleri yakıt tasarrufu yapmanın yollarını araştırıyorlar. Otomobillerde klima kullanımında yakıt tasarrufu yapmanın yolları var mı?
Otomobilde klima çok yakar diyenler dikkat! Tasarruflu klima kullanım rehberi!

Türkiye’de rekor sıcaklıklarla geçen yaz mevsimi otomobillerde klima kullanımını arttırdı. Akaryakıt fiyatlarına zam üstüne zam gelince araç sahipleri tasarruf için her yolu denemeye başladı. Klima ise en fazla yakıt tüketen otomobil bileşenlerinden birisi olduğu biliniyor. Klimayı daha tasarruflu bir şekilde kullanmanın püf noktalarını araştıran araç sahipleri bu yolla yakıt tasarrufu yapmanın çarelerini arıyorlar.

ARACA BİNER BİNMEZ YAPIN!

Otomobillerde klima çalıştırırken yakıt tasarrufu yapmanın ilk yolu araca biner binmez camları açmak olmalıdır. Aracın dışı ile içerisindeki sıcaklık eşitlenmeden klima açılırsa daha fazla enerji harcaması yapılacaktır. Bu da daha çok yakıt masrafı ile karşılaşmak demektir. Bundan dolayı ilk iş araç camlarını açmak olmalıdır.

MOTORUN ISINMASINI BEKLEYİN!

Klima çalıştırılmadan önce otomobilde motorun ısınmış olmasına dikkat edilmelidir. Isınmayan motor ile beraber klima da çalıştırıldığında yakıt tüketimi iki kat olacaktır. Motor ısınınca klima açıldığında ise yakıt tüketimi normal seviyede olacaktır.

Otomobilde klimayı açıp araç serinledikten sonra fan 1. ya da 2. kademeye alınmalıdır. Bu şekilde araç içinde rahatsız olunmayacaktır. Üstelik yakıt tasarrufu da sağlanmış olacaktır.

Otomobillerde klimaların uzun süre kullanılmaması durumunda yeni sorunlar ortaya çıkacaktır. Çalışmayan klimanın hava kanalları, fanları ve klima kompresörü tıkanacaktır. Bu da klimanın daha verimsiz çalışmasına neden olurken daha fazla yakıt tüketimi yapması ile sonuçlanır.

GÜNEŞ ALTINA PARK ETMEYİN!

Özellikle yaz aylarında araçlar güneş altına park edilmemelidir. Güneşin direkt vurduğu bir yere park edilen otomobilin için fazladan ısınacaktır. Bu da soğutma için daha fazla yakıt tüketimi yapmak demektir. Bundan dolayı yaz aylarında araçlar ya gölgelik yerlere ya da kapalı otoparklara park edilmelidir.

Otomobillerde klimaların farklı modlarda çalışması mümkündür. Bazı modlarda dışarıdan hava girişi engellenmektedir. Otomobilin içi soğuduktan sonra dışarıdan hava girişi engellenmelidir. Bu şekilde devirdaim edecek olan hava zaten soğuk hava olacaktır ve ekstradan klimanın performans gösterip yakıt tüketmesine gerek kalmaz.