Otomobil sahipleri dikkat! Bunları yapanlar daha az yakıt harcaması yapıyorlar!

Akaryakıt fiyatlarına zam üstüne zam gelince araç sahipleri daha az yakıt harcamanın yollarını araştırmaya başladılar. Otomobillerde daha az yakıt nasıl harcanır? 
Otomobil sahipleri dikkat! Bunları yapanlar daha az yakıt harcaması yapıyorlar!

Akaryakıt fiyatlarına tarihi zamların gelmesinin ardından Türkiye’de otomobil sahipleri araçlarını kullanırken iki defa düşünmek zorunda kalıyorlar. Yükselen fiyatlarla beraber yakıt giderleri de uçtu. Gelirleri aynı oranda artmayan araç sahipleri de yakıt tasarrufu yapmanın yollarını araştırmaya başladılar. Otomobillerde yakıt tasarrufu nasıl sağlanır? Daha az yakıt harcamanın yolları nelerdir? 

ARACINIZIN DÜZENLİ BAKIMINI YAPTIRIN!

Bir otomobilin düzenli bakımının yapılması o araçta motordan maksimum verim almayı sağlar. Bakımı yapılmayan araçlarda motor zorlanmakta ve daha fazla yakıt tüketimi yapmaktadır. Motor yağı, hava filtresi ve diğer bileşenlerde meydana gelen olumsuzluklar yakıt giderini yükseltecektir. 

LASTİKLERE DİKKAT!

Yakıt harcaması ile lastikler arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Doğu lastik basıncına sahip olmak yakıt tüketiminde belirleyicidir. Lastik basıncı olması gerekenin dışında olunca yakıt harcaması da artacaktır. Ayrıca sadece basınç değil mevsimlik lastikler de kullanılmalıdır. Kış lastiğini yazın kullananlar daha iyi performans almak için gaza yüklenince daha fazla tüketim yapılmaktadır. 

AĞIR YÜK ALMAYIN!

Araçlarda ne kadar yük varsa yakıt da o kadar fazla harcanacaktır. Eğer araçlarda gereksiz yükler varsa çıkarılmalıdır. Çok gerekli değilse otomobillerde yük taşımamak tercih edilmelidir. Aksi durumda yakıt deposu olması gerekenden çok daha erken boşalacaktır. 

YÜKSEK HIZ VE ANİ FREN YAPMAYIN!

Otomobil sürerken sürüş performansı da yakıt tüketimini artırır. Bu kapsamda yüksek hızdan kesinlikle kaçınılmalıdır. Yüksek hız yapıldığında araçta neredeyse iki kat yakıt tüketimi gerçekleşmektedir. Ayrıca hızlı kalkışlar, ani frenler de yüksek yakıt tüketimi demektir. 

KLİMAYA DİKKAT!

Araçlarda en çok yakıt tüketimi yapan bileşenlerden birisi de klimadır. Eğer çok gerekli değilse klima kullanılmamalıdır. Klima kullanılacaksa bile en alt seviyede açılmalıdır. Aksi durumda çalışan klima yüksek yakıt tüketimi yaptıracaktır. 

MOTORU KAPATIN!

Uzun süre beklemek gerektiğinde motorun açık kalmasına izin verilmemelidir. Bunun yerine motor kapatılmalı ve araç hareket edeceği sırada yeniden çalıştırılmalıdır. Bunu yaparak gereksiz yakıt harcaması tamamen ortadan kaldırılır. 

HAFİF ARAÇ SEÇİN!

Otomobil tercihi yaparken hafif araçlar seçilmelidir. Yakıt verimliliği olan ve düşük ağırlığa sahip olan araçlar daha az yakıt tüketecektir. 

AKARAYAKITINIZ KALİTELİ OLSUN!

Piyasada ucuz akaryakıtlar bulunabilmektedir ama bunlar performans kaybına neden olup daha çok yakıt harcanmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla biraz tasarruf yapacağım derken daha fazla harcama yapılmaktadır. Bundan dolayı araçlarda kaliteli akaryakıtlar tercih edilmelidir. Ayrıca ucuz akaryakıt zamanla araç bileşenlerinde de arızaya neden olmaktadır.