Öğretmen eş durumundan tayin nasıl yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan kadrolu öğretmenler eşinden dolayı tayin istedikleri zaman özür durumundan faydalanırlar. 17 Nisan 2015 tarihinde yayınlanan 29329 sayılı Resmi Gazete’de belirtilen Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara göre öğretmenlerin tayinleri yarıyıl ve yaz tatilleri içerisinde boşalacak kadrolara göre yapılacaktır.
Öğretmen eş durumundan tayin nasıl yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan kadrolu bir öğretmen evlendikten sonra aile birliği gereğince tayinini isteyebilir. Fakat bunun için resmi olarak evli olması gerekir.

Eş Durumundan Öğretmen Ataması Nasıl Yapılır?

652 sayılı Kanun gereğince norm eğitim kurumlarının boş kadroları http://personel.meb.gov.tr internet adresinden açıklanacak. Fakat bu norm eğitim kurumlarına bilim ve sanat merkezi dahil değil. Belirtilen internet sitesinden kadrolu öğretmenler tercihlerini yapabilecek. Fakat yapılacak olan atamalar öğretmenlerin bilgisayar ortamındaki hizmet puanına göre yapılacaktır.

Bir öğretmen sağlık sebebi ya da can güvenliği ile engelli kadrosuna geçerek tayinini istiyorsa, o öğretmenin eşi olan öğretmen de tayinini isteyebilir. Yer değiştirme yasasından faydalanarak atama istemek için http://mebbis.meb.gov.tr internet sitesinden ya da http://personel.meb.gov.tr adreslerinden başvuru formunu doldurmak gerekir. Bu sitelere yapılan başvuru formu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanacak ve bir kopyası öğretmene verilecektir.

Başvuru Formu Doğru Doldurulmalı

Tayin istemek için başvuru formu dolduran öğretmen tüm sorumlulukları üstlenmiş olur. Verilen tek bir yanlış bilgi öğretmenin lehine sonuçlanır. Form doldurulduktan sonra öğretmen yanlış bilgi verdiğini fark ederse bağlı olduğu eğitim kurumundan düzeltme formu talep edebilir. Bu durumda düzeltme formu gelene kadar başvuru onay sürecinde olan başvurular ertelenecek ve onaylanmış başvurular iptal edilecektir.

Yer değiştirme kanunundan vazgeçip atamasını iptal etmek isteyen öğretmenler ise bağlı olduğu eğitim kurumuna atamadan cayma dilekçesi vererek atamalarını iptal ettirebilir. Yurtdışında görev yapan öğretmenler yurtdışı görev süresi veya izninin 4 Şubat 2019 tarihinde sona erdiğini ispatladıkları taktirde yer değiştirme kanunundan faydalanabilirler.

Başvurular öncelikle bağlı bulunulan eğitim kurumu, sonrasında il ve ilçe eğitim müdürlüğü ve son olarak Milli Eğitim Kurumu tarafından onaylandıktan sonra atama isteyen öğretmenin tayini gerçekleştirilecektir.