Nomofobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Nomofobi, basit ve anlaşılır bir tanım ile internet ve sosyal medya bağımlılığı anlamına geliyor. Artık internet kullanımının cebimize kadar gelmesiyle birlikte sosyal medya uygulamalarının çeşitliliği de her geçen gün artıyor ve ciddi anlamda bir bağımlılığa neden oluyor.
Nomofobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bu durum giderek be artarak yaygınlaşıyor ve insanlar sosyal yaşamından kopuyor. Nomofobinin tanımını yaptıktan sonra dilerseniz şimdi de yaygın belirtileri üzerinde duralım.

Nomofobinin Genel Belirtileri

Eğer siz de yanınızda telefonunuz olmadan kesinlikle evden dışarı çıkarmıyorsanız, internet erişiminiz olmadan durmuyorsanız, sürekli olarak sosyal medya hesaplarınızı takip etme ihtiyacı duyuyorsanız ve bu sosyal medya hesaplarınız üzerinden yapmış olduğunuz paylaşımlara gelen beğeniler ya da yorumlar ruh halinizi etkiliyorsa bu, sosyal medya bağımlısı haline geldiğinizin açık bir göstergesidir.

Türkiye Ortalaması Avrupa'yı Solladı

Bu konu üzerinde yapılan araştırmaları incelediğimizde, ülkemiz sosyal ağlarda en çok vakit geçiren ülkeler arasında 5. sırada yer alıyor ve bu sıralama ile pek çok Avrupa ülkesini gerisinde bırakıyor. Yine TÜİK istatistiklerine göre ülkemizdeki hanelerin %96'sında cep telefonu mevcut olduğu ifade edilmektedir.

Blog yazmak, flört etmek, sosyal medya mecraları üzerinde fotoğraf ve video paylaşımında bulunmak gibi çok geniş bir etkinlik alanı olması dolayısıyla pek çok insan günümüzde, akıllı telefonlarından mahrum kalma korkusu yaşayabilmektedir. Bu durum, literatürde nomofobi olarak tanımlanmakta, sık sık telefona bakma, yatarken dahi telefonunu yanından ayıramama gibi pek çok belirtiye de sahiptir.


Sosyal Medyayı Yerinde ve Bilinçli Kullanabilmek Önemli

Sosyal medya ağlarının, geniş kitlelerle iletişim kurma, kendini özgürce ifade etme, her alanda bilgi edinme gibi olumlu katkıları da mevcuttur. Ancak burada önemli olan husus, kişinin bu mecrayı nasıl, ne şekilde ve hangi sıklıkla kullandığı konusudur.

Konu ile alakalı olarak gerçekleştirilen araştırmalar, interneti kötüye kullanmanın altında yatan temel sebebin günlük yaşamın olumsuz duygularından uzaklaştırıp, meydana getirdiği alternatif dünyada yapay mutluluklar yaşatma kolaycılığı olduğunu ortaya koymuştur. Birey, içinde bulunduğu o an, dilediği herkesle, yine dilediği yer ve zamanda kendini özgür hissedebilmekte ve aynı zamanda gerçek yaşamdaki sıkıntıların o an için üstünü örtebilmektedir.