Mucize meyve herkes adını farklı biliyor! Tarlanın kırmızı mücevheri yaşlanmayı şak diye durduruyor

Türkiye'de tonlarca üretilen, sahip olduğu faydaları ile yabancı ülkelerin kapıştıkları kızılcık faydaları ile gönülleri fethediyor. Kırmızı mücevher yaşlanmayı şak diye durduruyor.
Mucize meyve herkes adını farklı biliyor! Tarlanın kırmızı mücevheri yaşlanmayı şak diye durduruyor

Mucize meyve herkes adını farklı biliyor! Tarlanın kırmızı mücevheri yaşlanmayı şak diye durduruyor - Sahip olduğu verimli toprağı ve uygun iklim koşulları ile Türkiye'de farklı çok sayıda meyve ve sebze üretilirken Türk mutfağında "kırmızı mücevher" olarak anılan kızılcık meyvesi de bu meyveler arasında yer alıyor.

Bazı bölgelerde kiren, bazı bölgelerde kiren, bazı bölgelerde ise kırmızı mücevher adı ile anılan kızılcık faydaları ile yiyene şifa dağıtıyor. Kızılcık ekşi tatlı tadı ile damakta kendisine has bir tat bırakırken meyve olarak tüketilebildiği gibi aynı zamanda şerbet yapılıp içeçek, marmelat ve reçel yapılıp kahvaltılık olarak ta tüketiliyor.

KIZILCIK TÜRKİYE'DE HANGİ BÖLGELERDE İLLERDE YETİŞİYOR?

Doğada kendiliğinden yetişen özellikle dağlık ve sulak alanları seven kızılcık ağaçları bazı yörelerde bilinmese de meyvesi çok seviliyor. Konya'da ergen ismi ile bilinen kızılcık suyun bol olduğu Doğanhisar, Akşehir, Hüyük ve Beyşehir ilçelerinde yetişiyor ancak ekonomik olarak değerlendirilmiyor.

kiczilcik-2.jpg

er yer Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü Tokat'ta dağ köylerinde çok meşhur olan kızılcık mevsiminde toplanarak buz dolaplarında saklanıyor. Kızılcıktan yapılan şerbet ve marmelat Tokatlıların vazgeçilmezleri arasında. Kızılcık şerbeti misafirlere mutlaka ikram ediliyor.

kizcilcik-2.jpg

KIZILCIK FAYDALARI NELER, YAŞLILIK KARŞITI MEYVELER ARASINDA MI?

Son derece zengin bir C vitamini kaynağı olan kızılcık aynı zamanda en çok antioksidan barındıran meyveler arasında da bulunuyor. Hafızayı güçlendiren kızılcık bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı da koruma sağlamaktadır. Kan basıncını ayarlayan kızılcık yüksek miktarda antioksidan geçirdiği için aynı zamanda yaşlılık karşıtıdır. Yaşlanmayı geciktirir. Bu nedenle bol bol tüketilmesi önerilmektedir.