Metal Düdük Nasıl Yapılır?

Futbol müsabakalarında ya da polislerin kullandıkları dayanıklı ve uzun süre kullanılabilen metal düdükler nasıl yapılır hiç merak ettiniz mi?
Metal Düdük Nasıl Yapılır?

Yüksek seviyelerde ses çıkartabilen ve uzun ömürlü kullanımlarıyla metal düdükler futbol müsabakalarında hakemlerin sürekli kullandıkları uyarıcı aletlerdendir. Binlerce seyircinin ve futbolcuların duyabilmeleri için metal düdükler ardında yatan mükemmel bir mühendislik bulunmaktadır. İçinde bulunan demir bilye ve hava kanalları ile içine üflendiğinde yüksek ses çıkartabilmektedir. Bu şekilde futbolcular hakemin çaldığı düdüğü duyabilirler. Aynı şekilde polisler de metal düdükleri bir uyarıcı olarak kullanırlar. Çıkan bir olay ya da müdahale edilen bölgedekileri uyarabilmek adına düdük çalan polisler kendilerini duyurabilmek için bu mükemmel mühendislikten yararlanırlar.

Düdüğün Yapısı ve İmalatı

Düdük içine üflenen hava, içinde bulunan küçük top, üflenen yerdeki oyuk olmak üzere 3 bölümden oluşur. Ağız kısmından üflenen hava düdüğün üst kısmındaki oyuktan dışarıya çıkar. Aynı zamanda içinde bulunan topu hareket ettirerek kenarlara çarpmasını sağlar. Hareket eden top hava akışını bozduğu için düdüğün ses çıkartmasını sağlar. Bakır ve çinko karışımından elde edilen pirinç levhalar uygun boyutlarda kesilmesi ile düdüğün yapılması işlemine başlanır. Basınçlı makineler sayesinde kesim işlemi tamamlanır. Alt ve üst olmak üzere 2 parçada kesilen pirinç levhaların alt kısmı düdüğün ses çıkartabilmesi için yuvarlak olarak şekillendirilir. Daha sonra bu parçalar birbirlerine tutturulabilmesi için lehim yapılır. Bu işlemler bittikten sonra sesi oluşturan bir diğer malzeme olan sentetik maddeden yapılan küçük top yerleştirilerek düdüğün yapımı tamamlanmış olur.

135 desibele kadar ses üretebilen ve bir jet motorundan daha yüksek seviyeye çıkabilen metal düdüklerin üretim macerası bu şekilde gerçekleşmektedir. Ardında yatan mühendisliği de öğrendikten sonra düdüklere olan bakış açınız mutlaka değişmiştir.