Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Mesleki yeterlilik belgesi çalışan kişilerin icra ettikleri meslekte yetkin ve yeterli olduğunu gösteren belgedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl alınır sorusunun cevabını herkes kadar özel sektör çalışanları da merak etmektedir. Bir sınav sonrasında başarılı olan kişiler için düzenlenen belgeye mesleki yeterlilik belgesi denmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Bir kişinin uğraştığı meslekte yeterli ve bilgi sahibi olduğunu gösteren belgeye mesleki yeterlilik belgesi denir. Bu belgeyi almaya hak kazanmak için öncesinde düzenlenen sınavda başarılı olması gerekmektedir.

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları

Mesleki yeterlilik belgesi almak için o mesleğe ait ulusal yeterlilik sınavına girmek gerekmektedir. Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları bu yeterlilik sınavını ve ardından yetki belgesi düzenleme işlemlerini yürütmektedir.  Öncelikle icra ettiğiniz mesleğe dair yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun olması gerekmektedir.

Bu kuruluşlar Türkiye’de sınav merkezi kurma ve sınav yapabilme haklarına sahiptirler. Aday olmak istenilen yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunu bulmak ve hangi illerde sınavların gerçekleştiğini öğrenmek gerekir.

Ağaç işleri, kağıt ürünleri, bilişim teknolojileri, elektrik elektronik, inşaat, iş ve yönetim, kimya, enerji gibi pek çok sektörde mesleki yeterlilik belgesi vardır. Ulusal yeterlilik için uluslararası akreditasyon sağlanmaktadır. Sınavları düzenleyen kuruluşların öncelikle yetkilendirme belgesi verebilmek için uluslararası şartları yerine getiriyor olması beklenir.

Belge almak istenilen yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarını Mesleki Yeterlilik Kurumu internet sitesinden sorgulanarak öğrenilebilir. Belge almak istediğiniz kuruluşa karar verdikten sonra sınav ve belgelendirme süreci için yeterlilik almak istenilen kuruluşa başvuru yapılması gerekir.

Ulusal yeterliliklere göre düzenlenen sınavlar hem teorik hem de performansa dayalıdır. Her iki bölümde de başarılı olan adaylara yetkilendirilmiş belgelendirilme kuruluşu tarafından Mesleki Yeterlilik Belgesi ve benzer şekilde cüzdanda taşınabilir Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı verilir.