Mantarın Faydaları Nelerdir

Dünyanın pek çok ülkesinde üretilebilmekte olan mantar, sebze grubunda yer alan bir besin olup insan sağlığı içinde pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda tüketimi daha çok yaygınlaşan mantarın faydalarını bu yazımızda sizlerle paylaşmak istedik.
Mantarın Faydaları Nelerdir

İşte mantarın faydaları:

D Vitamini ve Kalsiyum Emilimine Yardımcı

Kemik sağlığı için gerekli olan bakır minerali yönünden zengin bir besin olan mantar, bu özelliği sayesinde kemik sağlığı için de oldukça faydalıdır. Bunu yanında güneş gören mantarlar aynı zamanda iyi bir D vitamini kaynağı olup kalsiyum emilimini de arttırıcı bir özelliğe sahiptir.

Doygunluk Hissi Verir

Mantarların içeriğinde hiç yağ yoktur ve bir beyaz mantarın içerisinde yaklaşık olarak 20 gram kalori bulunmaktadır. Sodyum oranı son derece düşük olan mantarların bir diğer özelliği de tıpkı et gibi doygunluk hissi veriyor olmalarıdır. Bu nedenle de sağlıklı bir diyet için oldukça iyi bir besin kaynağıdır.

İltihaplara Karşı Etkili

İçeriğinde yer alanselenyum ve ergotionin gibi antioksidanlar dolayısıyla mantarlar vücutta oluşan iltihapları azaltıcı bir etkiye sahiptir. Vücudunuzun herhangi bir yerinde iltihaplanma söz konusu ise mantar tüketmeniz bu anlamda oldukça faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra lupus, artrit, romatoid vevskleriz gibi rahatsızlıklarda mantarlar bir oldukça etkili bir ilaç olma özelliğine sahiptirler.

Yaşlanmaya Karşı Etkili

Mantarlar üzerinde yapılan araştırmalar, mantarların her türünde yer alan iki farklı antioksidan dolayısıyla yaşlanmaya karşı oldukça etkili bir besin olduğunu ortaya koymuştur. Mantarların içeriğinde yer alan ergotiyonin ve glutatyon adı verilen bu iki tür antioksidan, yaşlanma karşıtı olduğu ve aynı zamanda da birtakım beyinsel hastalıklara karşı faydalı olduğu ortaya konmuştur.


Veganlar İçin Gerekli

D vitamini, veganlar için oldukça önemli bir vitamin kaynağıdır. Vegan diyetinde, bakır, fosfor, demir, potasyum ve selenyum gibi mineraller oldukça kolay kaçırılmaktadır. Tüm bu vitamin ve mineraller yönünden zengin bir besin kaynağı olan mantar, vegan diyeti için son derece etkilidir. Tüm bunların yanı sıra B vitamini yönünden de oldukça zengin olduğu bilinen mantar, aynı zamanda oldukça önemli bir folat kaynağıdır. Folat yönünden zengin olmasından dolayı, hamilelik döneminde tüketimi oldukça faydalıdır.