Mantar Zehirlenmesi Neden Olur? Nasıl Anlaşılır?

Özellikle sonbaharın gelişiyle sayısı oldukça artan mantar zehirlenmeleri hatrı sayılacak düzeyde fazla üzücü olaylara sebebiyet vermiş durumda.
Mantar Zehirlenmesi Neden Olur? Nasıl Anlaşılır?

Özellikle kişilerin topadıkları mantarları tüketmeden önce çok ama çok dikkatli olmaları ve iyice incelemedikleri hiçbir besin maddesini tüketmemeleri başlıca gereklilikleridir. Özellikle sonbahar aylarında artan yağışların da etkisiyle mantarlar iyice kendini göstermeye başlıyor. Doğal olarak bu tip zamanlarda da mantar tüketimi normale göre daha yüksek oluyor. Ancak tabiki de hangi mantarın sağlıklı hangi mantarın zehirli olduğu konusunda insanların oldukça dikkatli olması gerekiyor. Peki mantar zehirlenmesi nasıl oluşur? Belirtileri nelerdir?

Mantar Zehirlenmesi Neden Olur?

Mantar zehirlenmeleri her zaman olduğu gibi yine sonbahar ile birlikte gelen önemli derecede tehlikeli ve üzücü sonuçlara sebebiyet verme ihtimali yüksek olan zehirlenmelerdir. Sonbahar aylarında artan yağış miktarıyla beraber mantarların miktarının artması ve kişilerin bilinçsiz bir şekilde bu mantarları tüketmesi mantar zehirlenmelerine yol açıyor. Üzücü olaylara sebebiyet veren bu durum için elbet de bir çok insan araştırma yapmakta. Özellikle doğada çok sayıda mantar bulunmakta. Bu mantarların cinsine göre zehirli veya zehirsiz çeşitleri bulunmaktadır. İçlerinden zehirli olanların en küçük parçası bile insanlara büyük zarar verebilecek kadar etkilidir. Peki mantar zehirlenmesinin belirtileri nedir ve bu durum nasıl anlaşılır,işte cevapları;

Mantar Zehirlenmesi Ne Zaman Meydana Gelir? Belirtileri Nelerdir ?

Zehirlenmeler en çok yağışların arttığı İlkbahar ve Sonbahar aylarında görülür. Ancak buna ek olarak mantarlardan turşu yapılması da bu mevsimlerin dışında yaşanan mantar zehirlenmelerine sebebiyet vermektedir. Ülkemizde mantar zehirlenmeleri çoğunlukla ormanlardan bilinçsizce toplanan yabani mantarlardan kaynaklanmaktadır.

Belirtiler 2-3 saat içinde meydana gelir. Bulantı, ishal, kusma, karın ağrısı, dolaşım sistemi yetmezliği ve depresyon görülür. Mantarın cinsine göre tansiyon düşmesi, aşırı derecede terleme, kasılma, halusilasyon görme ve koma görülebilir, ölüm oranı ise düşüktür.Bir başka tür içinse durum farklı olabilir. Bir başka türe göre şu şekilde belirtiler cereyan edebilir; Yendikten altı veya sekiz saat sonra kusma ve ishal görülür. İshal giderek ağırlaşır, su ve tuz kaybına yol açar. Kan dokusunda bozulmalar oluşur, tedavisi güçtür ve 24 saat içinde ölümle sonuçlanır.