Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar Alırım

2018 yılı malulen emeklilik maaşı güncelleme ile  değişmektedir. Güncel maaşın ne kadar olacağını öğrenmek mümkündür.
Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar Alırım

Malulen Emeklilik Maaşı

Malulen emeklilik  çalışanların emeklilik biçimlerinden biridir. Genel bir tanım yapmak gerekirse bireylerin sağlık durumu ile ilgili bir emeklilik demektir. Bunun olması için en önemli şart, iş görmezlik durumunun olmasıdır. İşçiler, memurlar bundan yararlanabiilir.  Bu emeklilik türünden yararlanan kişiler, ilgili yasalar ve yönetmeliklere göre maaş almaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda bu yasalar yer almaktadır.

Malulen Emekli Olmak İçin Çalışma Gücü

Malulen emekli olmak için en önemli şart çalışma gücünün %60 civarında kaybolmasıdır. Kapsama dahil olan kişiler, bir iş kazası geçirdiğinde ya da meslek nedeniyle oluşan bir hastalıkla karşılaştığında malulen emekli olabilmektedir. Ancak sağlık raporu almak gerekmektedir. Yani rapor almak için öncelikle SGK merkezine başvuru yapılır ve buradan %60 oranında kayıp raporu temin edilir. Doğrudan hastaneye gitmek zaman kaybına neden olabilir. Birçok kişi önce SGK yerine hastaneye gitmekte ve boşa zaman harcamaktadır.

Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar 

Malulen emeklilik maaşı ne kadar sorusuna gelince nasıl kapsamda malulen emekli olunduğu belirleyici olur.

  • 4a SSK kapsamındakiler 800-1000 TL arasında
  • 4b Bağkur kapsamındakiler 800-1000 TL arasında
  • çiftilçer Bağkurdan emekli olduklarında  600-800 TL arasında
  • 4c kapsamındakiler 1946-2100 TL malulen emeklilik maaşı almaktadır.

Kronik Hastalar Da Dahil Edildi

Malulen emeklilik kapsamında birçok değişiklik yapıldığı biliniyor. Kronik hastaların düzenlemeye girdiği ve kanser hastalarının da koşulsuz olarak bu kapsamda değerlendirileceği biliniyor. Yeniliklere göre ayrıca 21 çeşit hastalıktan emekli olan kişilere 971 lira ödeme yapması planlanıyor. Bu yenilik, uzun zamandır değişmeyen yasaları değiştirmiş oldu.