Mahlep Nedir? Faydaları Nelerdir?

Mutfaklarımızın mis gibi kokan bitkisi ve yaptığımız hamur işlerinde kendini kahraman ilan eden mahlep sadece hamur işlerinde değil, şifalı bitkiler arasında da kendini gösteriyor.
Mahlep Nedir? Faydaları Nelerdir?

Özellikle çok sık olarak karşımıza çıkan astım, bronşit gibi nefes darlığı ile kendini gösteren hastalıklarda oldukça etkili sonuçlar elde ediliyor. Bronşite iyi gelmesi için günlük 2 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilmelidir. Özellikle yağı aç karna tüketildiğinde daha etkilidir

Mahlep Nedir?

Halk arasında fazla kökeni bilinmeyen mahlep, aslında adını duyduğumuz ama pek araştırmaya ihtiyaç duymadığımız, fakat çok kullandığımız bitkilerden biri. Genellikle ismi meltem, idris ağacı taş kirazı gibi isimlerle biliniyor. Aktarlarda kolaylıkla bulabileceğimiz bir bitki olduğu gibi, toz, püre ya da yağ şeklinde satılıyor. Mahlebin asıl kökeni Batı Avrupa ve Asya’dır. Ülkemizde de Amasya, Tokat gibi illerde yetiştirilir. En fazla 8-10 cm büyür ve gül familyasındandır. Çekirdekleri olgunlaştıklarında kurumuş badem şekline benzer. Üstelik iç bir şekilde zahmet gerektirmez. Yani sulama, gübreleme, ilaçlama gibi işlemler gerektirmez. Durum böyle olunca da maliyetsiz bir lezzettir.

Mahlebin Faydaları Nelerdir?

Doğada bulunan her besin gibi mahlep bitkisinin de faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle toz halinde mutfakta hamur işlerinde, yemeklerde kullanılır. Çay olarak demlenebilir içilebilir. Yağ olarak tüketilebilir. Püre şeklinde de isteğe göre tüketilir.

Mahlep bitkisi gıda endüstrisi haricinde başta parfüm üretimi ile başlayıp,  kozmetik endüstrisinde, boya endüstrisinde vernik ve cila maddeleri ve ilaç endüstrisinde sık sık kullanılır. Fakat doktorunuza danışarak tüketmekte fayda var. 

İşte Mahlebin Faydaları;

  • İdrar söktürücüdür. İdrar yolları enfeksiyonunda kullanılır
  • Tonik etkisi vardır. Cildi temizler ve sıkılaştırır
  • Afrodizyak olarak kullanılır. Cinsel isteği arttırır
  • Astım, balgam sökücü olarak kullanılır. Sinüzit problemlerinde etkilidir. Ayrıca boğaz ağrılarını azaltır.
  • Prostat büyümesinde etkilidir. Prostat etkilerini aza indirir
  • Şekeri düşürmede faydalıdır, diyabet sorunu olan kişilerin kan şeker dengesini sağlar.
  • Ortalama %14 karbonhidrat ve %27 yağ içerir. Bu nedeniyle kuvvet ve enerji verir.
  • Böbrek sancısı ve karın ağrılarına da büyük oranda rahatlama sağlamaktadır.
  • Günlük almamız gereken kalsiyum ihtiyacının % 16’sını karşılamaktadır. Bu da demek oluyor ki mahlep kemik gelişiminde de etkilidir.