Kötü kokan lavabolardaki koku nasıl giderilir?

Banyolarda ve mutfaklarda temizliğine en dikkat edilmesi gereken yer hiç şüphesiz ki lavabolardır. Çünkü lavabolar temizlenmediği taktirde hızlı bir şekilde kirlenmeye başlar ve kötü koku neredeyse tüm evi sarar.
Kötü kokan lavabolardaki koku nasıl giderilir?

Lavabolarda gelen bu rahatsız edili kokunun asıl sebebi giderlerin tıkanmasıdır. Ayrıca boruların eskimesi de bir etken olarak göz önüde bulundurulabilir. Temizlik bakımı düzenli olarak yapılan lavabo ve giderlerin koku yapma ve kirlenme ihtimali yoktur. Biz bu yazımızca kötü kokan lavabolar içine evde yapılabilecek yöntemleri sizlere aktaracağız.

Düzenli olarak lavabo açıcı kullanın

Tıkanan lavabolar bir süre sonra pis bir koku yaymaya başlar. Fakat bu kokuyu önlemek ve giderlerin daha geç kirlenmesini sağlamak için lavabo açıcı kullanabilirsiniz. Lavabo açıcılar özelikle lavabonun ve giderlerin akışkanlığını büyük oranda arttırmaktadır. Bu sayede giderlerde kir birikmez ve su ile akar gider. Fakat kalıcı ve net bir çözüm değildir. Düzenli aralıklarla lavabo açıcı kullanılması gerekmektedir.

Lavaboyu limon ile ovalayın

Bir diğer yöntem ise lavaboları limon ile ovalamaktır. Mutaftaki temizlik işiniz bittikten sonra lavabonun içine limon kabukları koyabilirsiniz. Lavabonun içine geceden koyduğunu bu koyduğunuz limon kabuklarını sabaha kadar bekletmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda limon kabuğunun iç kısmı ile lavabonun içini ovabilirsiniz.

Sirke ve karbonat karışımı

Başka bir yöntem de sirke ve karbonat karışımıdır. Sirke ve karbonattan elde ettiğiniz karışımı lavaboya döktükten sonra, labayoya en az bir litre kadar sıcak su dökünüz. Bu karışım giderde sıkışan kirleri çözecektir. Sıcak suyun kullanılması önemlidir. Çünkü sıcak su kirleri yumuşatmada büyük bir rol oynamaktadır.

Baharatların kokusundan yararlanın

Özellikle tarçın ve karanfil gibi keskin kokulara sahip olan baharatları lavabonun içine serpiştirebilirsiniz. Fakat bu işlemden sonra lavaboyu ortalama bir iki saat boyunca kullanmamalısınız. Ardından lavaboyu sıcak su ile temizleyin.

Çamaşır suyu ve bulaşık deterjanı

Son yöntem olarak çamaşır suyu ve bulaşık deterjanını sırayla lavabonun içine sıkabilirsiniz. Bir süre bekledikten sonra ise lavaboyu ılık ve bol suyla temizleyebilirsiniz.