Kolunuzdaki Benler Cilt Kanseri Habercisi Olabilir

Vücudun hemen hemen her yerinde bulunan benler genellikle zararsızdır. Fakat kolda bulunan ben sayısı cilt kanseri habercisi olabilmektedir.
Kolunuzdaki Benler Cilt Kanseri Habercisi Olabilir

Cilt Kanseri Nedir?

Cilt kanseri yani diğer adıyla melanom, vücuttaki melanositlerin normalin dışında aşırı ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmaları sonucunda oluşmaktadır. Ayrıca bu normal dışı oluşan hücreler vücudun diğer organlarına da yayılabilmektedir. Cilt kanserinde en sık kullanılan ve en etkili yöntem cerrahi tedavidir. Bu yöntemde öncelikle melanomun vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını anlamak için lenf bezi biyopsisi yapılmaktadır. Çünkü melanomlar ilk olarak lenf bezlerine yayılmaktadır. Biyopsi sonucuna göre de tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Cilt Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Benlerin görüntüsü cilt kanserinde oldukça önem taşımaktadır. Cilt kanseri normal deride görünebileceği gibi benlerde de görülmektedir. Benlerin görüntüsünde dikkat edilmesi gereken şeyler şunlardır; benin bir yarısının diğer yarısına benzememesi, benin sınırlarının düzensiz olması, benin renginde görülen değişiklikler ve benin çapının 6 mm’den büyük olmasıdır. Ben haricinde görülen diğer belirtiler ise; deride kanama, soyulma, kabarıklıklar ve kaşıntı gibi belirtilerdir. Bu tarz belirtiler yaşıyorsanız hemen bir uzmana görünmeniz erken teşhis açısından büyük önem taşımaktadır. Bu belirtilerin cilt kanseri olup olmadığını anlamak için dermatoskopi yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemle benler bilgisayarlı sistemler aracılığı ile 20 kata kadar büyütülerek rengi ve şekli gibi özellikleri dikkatli bir şekilde incelenmekte ve görüntü kaydı yapılmaktadır. Cilt kanserinin kesin tanısı ise cerrahi olarak gerçekleşmektedir. Cerrahi olarak çıkarılan doku patolojik incelemeden geçerek tanı konulmaktadır.

Koldaki Benler Cilt Kanseri Belirtisi Midir?

Cilt kanserinde yapılan araştırmaya göre şöyle bir sonuç elde edilmiştir; sağ koldaki ben sayısı cilt kanseri açısından tüm vücuttaki ben sayısına paralellik göstermekte ve cilt kanseri riski hakkında bilgi vermektedir. Araştırmacılar sağ koldaki ben sayısının 7’den fazla olmasının cilt kanserine yakalanma riskinin, tüm vücuttaki ben sayısından dokuz kat daha fazla olduğu sonucuna varmışlardır. Bu yüzden vücuttaki özellikle de sağ koldaki benlerin sayısı, şekli, dokusu ve rengi önemsenmeli ve dikkate alınmalıdır.