Kemik İliği Nedir? Kemik İliğinin Faydaları Nelerdir?

Gençleşmek isteyenlerin ilk aklına gelen kemik iliğinin faydaları saymakla bitmez. İçerisinde bulunan kolajen bakımından çok faydalı olan kemik iliğinin aynı zamanda sağlığınıza da çok iyi gelmektedir.
Kemik İliği Nedir? Kemik İliğinin Faydaları Nelerdir?

Kemiğin merkezinde bulunan süngerimsi yapıya sahip olan dokuya kemik iliği denmektedir. İnek ve kuzuda bulunan kemik iliğine dünya mutfağında çok fazla yer verilmektedir. Kemik iliğinden bir çok yemek yapılmaktadır ve tadı hafif tatlımsıdır. Çoğunlukla kemik iliğinin çorbası yapılmaktadır. Kemik iliğinden yapılan çorbanın servisi günümüzde kızarmış ekmekle servis edilmektedir. Hayvansal ürünleri tüketmeyi seviyorsanız kemik iliği vazgeçilmeziniz olacaktır.

Kemik İliğinin Faydaları

  • Vücudumuzda bulunan kırmızı , beyaz kan hücrelerine ve trombositlere dönüşen kan hücreleri içermektedir.
  • Bağırsakları düzenlemede son derece faydalıdır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde birçok hastalığa şifa olmaktadır.
  • Eklem hastalığı olanlar için kemik iliği çok faydalıdır.
  • Kemik iliğinin içerisinde bulunan kolajen yaşlanmaya karşıdır. Vücudunuzdaki kolajen miktarı ne kadar fazlaysa yaşlanmanız o kadar gecikecektir.
  • Kalorisi yüksek hayvansal ürünler arasındadır. Protein ve B12 açısından çok fazla güçlüdür.

Kemik iliğinin içerisinde bulunan jelatin bağırsak duvarını sağlamlaştırır. Bundan dolayı bağışıklık sistemi güçlenir. Aksi takdirde sindirilmemiş besinler ve toksitler kana karışmaktadır. Kana karışan toksit maddeler yüzünden bağışıklık sistemi bozularak birçok hastalığa yol açmaktadır. Uyku problemi çekiyorsanız eğer uyumadan 1-2 saat önce kemik suyu içmelisiniz. 1 hafta içerisinde faydasını göreceksiniz.

Kemik Suyu Nasıl Hazırlanır?

Kasaptan aldığınız 1 kilo ilikli kemiği tencereye alın ve üzerini biraz geçecek kadar su ilave edin. İlikli kemiği koyduğunuz tencerenin içerisine 2-3 çorba kaşığı kadar kemik suyu ilave edin. 1 adet soğan , patates , havuç ve kereviz sapını doğrayıp suya ilave edin. Sebzeleri doğranmış bir şekilde tencereye koymanız gerekmektedir. İstediğiniz baharatları da ekledikten sonra yüksek ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayan et suyunun altını en kısığa getirin. Et suyu kaynadığında köpükler oluşacaktır bunları bir kaşık yardımıyla temizlemeyi unutmayın. Et suyunun en az 8 saat kaynaması gerekmektedir. Ocaktan almanıza 30 dakika kala sarımsak ve maydanozu ilave edip biraz daha kaynatın ardından ocağı kapatabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz kemik suyunu 3 ay buzlukta saklayabilirsiniz.