Kelek çıkıp çöpe gitmeyecek! Karpuz ve kavun seçmenin püf noktaları!

Yaz aylarında bol bol tüketilen meyvelerden olan kavun ve karpuzun iyi çıkması için bazı püf noktaları bulunuyor. Kavunun ve karpuzun iyisi nasıl seçilir, nelere dikkat edilir?
Kelek çıkıp çöpe gitmeyecek! Karpuz ve kavun seçmenin püf noktaları!

Türkiye’de yaz mevsiminde bazı meyveler oldukça bol tüketilmektedir. Soğutulduğunda büyük bir serinleme hissi veren kavun ve karpuz hemen hemen her eve girmektedir. En çok satışı yapılan meyvelerden olan kavun karpuz için seçim yapmak oldukça zor olabiliyor. Geleneksel yöntemlerle iyi karpuz veya iyi kavun seçildiğinde çok da isabetli sonuçlar alınamıyor.

İYİSİNİ SEÇMEK ÖNEMLİ!

Hem kavun hem de karpuz biraz kalın kabuklu meyveler oldukları için iyisini seçmek hiç de kolay olmuyor. Çok güzel görüntüsü olan bir kavun veya karpuz alınıp eve gelindiğinde çok kötü çıkabiliyor. Bu durum öyle bir hale geliyor ki insanlar çok sevmelerine rağmen paralarının boşa gideceği düşüncesi ile kavun ve karpuz almayı bırakıyorlar. İyi kavun ve karpuzu seçmenin çok kolay bazı püf noktaları bulunuyor.

İYİ KAVUN NASIL SEÇİLİR?

İyi bir kavun seçimi yapmak için bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle sert kabuklu kavunlardan uzak durulmalıdır. Bu kavunlar henüz olgunlaşmamıştır ve ideal lezzete ulaşmamıştır. Kavun alırken yumuşak kabuklu olmasına dikkat edilmelidir.

Bir diğer iyi kavun seçme yolu da ağırlığına bakmaktır. Boyutuna göre ağırlığı fazla olan kavunlar daha tatlıdırlar. Bu ağırlık farkını da içindeki yoğunlaşma vermektedir. Aynı boy kavunlar arasından en ağırı tercih edilmelidir.

Kavun alırken dibine bakılması gerekiyor. Dip tarafından yumuşama yoksa o kavunun olgunlaşması tamamlanmamış demektir. Dibi yumuşak olan kavun ise olgunlaşmış ve ideal lezzet kıvamına ulaşmıştır.

İYİ KARPUZ NASIL SEÇİLİR?

İyi bir karpuz seçebilmek için önce kabuğuna bakılması gerekiyor. Kabuğunda çatlak ve leke izleri varsa güneş altında yeteri kadar durup olgunluğa erişmiş demektir. Kabuk üzerindeki küçük kahverengi noktalar tatlı karpuz işaretidir.

Karpuzun sapı da içi hakkında işaret vermektedir. Sapı kuru olan karpuz olgunlaşmıştır. Sapı yeşil ise henüz olgunlaşmadan koparılmış demektir. Burada dikkat edilecek çok ince bir detay vardır. Karpuz hasat edildikten sonra uzun bir süre bekletilirse sapı kuruyacaktır. Bununla karıştırılmaması gerekir.

Karpuzun toprak üstünde kalan tarafı farklı renkte olacaktır. Bu taraf yeşil veya beyaz değil de sarı olursa o karpuz çok tatlı anlamına geliyor.