İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı, işyerinizden istemeden ayrılmanız ve primlerinizin yatmış olması durumunda devletin ödediği maaştır.
İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

Çalışılan süre boyunca, maaştan kesilen vergiler arasında işsizlik primi de vardır. Son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik primleri ödendiyse ve çalıştığınız kurum sizi işten kovduysa işsizlik maaşı almaya hak kazanırsınız. İşten ayrılmadan son 120 gün işsizlik primlerinin eksiksiz yatmış olması gereklidir.

İş akdinin fesh edilmesinin ardından 30 gün içinde işkur kurumuna başvurulmalıdır. Artık bu hizmetler sanal ortamda da yürütülmektedir. İş-kur internet sayfasına girerek işsizlik maaşı başvurusu yapılabilmektedir. İşten ayrılmış kişiler şartları yerine getirdiyse, kolayca işsizlik maaşından faydalanabilmektedirler. İşten kendi isteği ile ayrılan kişiler bu ödenekten faydalanamamaktadır.

İşsizlik Maaşı Hesaplama

İşsizlik maaşı hesaplama, son 4 aylık dönemdeki brüt kazancın yüzde 40’ı alınarak yapılır. Alınacak maaşın üst limiti vardır. Asgari ücretin brüt değerinin yüzde 80’inin üzerinde işsizlik maaşı verilemez. Alt limiti ise brüt asgari ücretin yüzde 40’nın altında olamaz. İşsizlik maaşının ne kadar süre alınacağı ise işten ayrılmadan önce ödenen primlere bağlı olarak hesaplanır. Ne kadar süre çalıştıysa işçi ve bu süre boyunca primleri düzenli yatırıldıysa daha uzun bir süre işsizlik maaşı almaya hak kazanır. 1080 gün sigortalı olarak çalışan kişilere 300 gün işsizlik maaşı verilir.

Başvurunun Değerlendirilmesi

İŞ-kur’a bizzat giderek veya internetten işsizlik maaşı başvurusu takiben durumunuz değerlendiriliyor. Değerlendirmenin ardından telefonunuza mesaj geliyor. Kaç gün boyunca işsizlik maaşı alabileceğiniz bildiriliyor. Bu bildirimin ardından gelecek olan ayın birinci günü itibariyle PTT kurumlarından işsizlik maaşınızı almaya gidebilirsiniz. Tüm PTT şubelerinden temin edilebilen işsizlik maaşı almak için sadece TC kimlik kartınız yeterlidir. Sizin için ödenmesi hesaplanan tutar PTT kuruluşlarına bildiriliyor.