Hindiba kökünün faydalarını biliyor musunuz?

Doğamızda şifa kaynağı pek çok bitkiler bulunuyor. Bu bitkileri tükettiğimiz zaman doğal olarak vücuda da birden fazla katkılarını görmeye başlıyoruz. Onlardan biri olarak ise karşımıza hindiba kökü geliyor.
Hindiba kökünün faydalarını biliyor musunuz?

Son derece şifalı olan bu bitkiyi sizlerde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Halk arasında daha sık duyulan ve bilinen isimlerine bakıldığı zaman ise daha çok radika, saçratkudur ve katagan olduğunu söyleyebiliriz. Hindiba köküne dair üzerinde ciddi araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda da bu bitkinin insan sağlığına oldukça iyi gelen olumlu yanları görülmüştür. Sağlık açısından mucizevi bir bitki olmayı başarmaktadır. Hindiba kökünün insan sağlığına faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız işte ayrıntıları...

Stresi Azaltır

Stres çok fazla varsa o zaman hindiba kökünü tüketmeniz de oldukça fayda olacaktır. Kahve içerisinde bulunan kafein kaygının daha fazla şiddetlenmesine yol açar. 2006 yılında bu konuyla ilgili araştırmacılar detaylı bir çalışma yapmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda ise kafeinin hem kaygı hem de stresi doğurduğu gözlemlenmiştir. Stresle beraber aynı zamanda kafein tüketiminin alınmasıyla kortizol seviyeleri de oldukça artmaya başlamaktadır. Sabahları bir fincan kahve içmek yerine hindiba köküne doğru yönelmek daha sağlıklı bir çözüm yolu olacaktır. Bu durum sonuç olarak kafein alımınızı büyük ölçüde azaltmaya da yardımcı olacaktır. Ayrıca kortizol seviyesinin daha aşağıya düşmesine yardımcı olacak bir işlevselliğe sahiptir. Bu nedendir ki uzmanlar fazla stresiniz varsa stresi kontrol altında tutmanın en iyi çözüm yollarından birisinin de hindiba kökü olduğunu söylüyor.

Hindiba Kökü Anti- İnflamatuar Özelliği Sağlıyor

Hindiba kökünün bilinen bir diğer önemli yanlarından birisi de iltihapla mücadele etmenize yardımcı oluşudur. Hindiba bitkisinin kök bölümünde bulunan polifenoller, vücutta var olan iltihaplanmayı yok edici özelliğe sahiptir. Böylelikle vücudunuzu daha çok koruma altına almaya başlarsınız.

Karaciğeri Koruyor

2015 yılında yapılan çalışmalar sonucunda hindiba kökünün karaciğeri koruduğu gözlemlenmiştir.

Diyabet Önleyici

Kavrulmuş hindiba kökü ekstresi tüketildiği zaman, vücutta ki glikoz seviyesinin düzenlenmesine yol açar.

Kabızlık Gidericidir

Uluslararası Gıda Bilimleri ve Beslenme Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göz attığımız zaman ise  hindiba kökünün sindirim sağlığını iyileştiren önemli bir özelliği bulunuyor.