Hıçkırık Nasıl Geçer?

Çoğunlukla önemli görülmeyen ve bir hastalıkmış gibi değerlendirilmeyen hıçkırık, rahatsızlık veren sağlık problemlerinden biridir. Hıçkırık yaş aralığına bakmaksızın tüm insanlarda görülebilen bir problemdir. Neden hıçkırırız? Hıçkırığın sebepleri nelerdir? Hıçkırığı geçirmek için neler yapılabilir? Doğal yollarla hıçkırık geçirilebilir mi?
Hıçkırık Nasıl Geçer?

Hıçkırık hakkında bilmediğiniz, merak ettiğiniz ve öğrenmek istediğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. 

Önemli bir sağlık sorunu olarak görülmeyen hıçkırık, eğer uzun zaman boyunca geçmiyorsa, vücudumuzdaki ana organlar olan beyin ya da kalp gibi organlardaki problemlerin habercisi olabilmekte. Sık olmamakla beraber sürekli hıçkırmak eğer yutkunmada zorluk ve kilo kaybı gibi etkilerle beraber görülürse, sindirim sisteminin başlangıcında yer alan yemek borusunda kanser olma riskine karşın geç kalınmadan uzman sağlık görevlilerine başvurulmalıdır. 

Peki, hıçkırık nasıl meydana gelir? Vücudumuzda göğüs ve karnımızı ayıran, nefes almamıza ve sindirime yardımcı olan diyafram adlı bir kas bulunmaktadır.  Diyaframın ani ve istemsiz kasılmasıyla gırtlağımızda ses tellerinin bulunduğu bölgede bir tıkanma oluşur. Hıçkırık, temel olarak diyaframı etkileyen sinirlerin uyarılması vasıtasıyla meydana gelir.

Hıçkırığın nedenleriyse çeşitlidir. Yemeği hızlı yiyerek hava yutulması, aşırı gülme sayesinde hava yutulması, alkol ve sigara gibi maddelerin aşırı miktarda tüketilmesi ve stres hıçkırığın en bilinen nedenlerindendir.  Bu tip durumlar kısa süreli hıçkırıklara neden olmaktadır. Fakat bir aydan uzun süren hıçkırıklara da rastlanılmaktadır.

Hepimiz hıçkırığı geçirmek için nefesini tutmak, su içmek ve buna benzer yöntemleri duymuşuzdur. Bu yöntemler zaman zaman işe yarasa da tıbbi olarak doğru yollar değildir. Hıçkırığı geçirmek için halk arasında kullanılan buna benzer birçok yöntem olsa da hıçkırığı geçirmenin yolu vücuda daha fazla karbondioksit girmesidir. Bu sayede diyafram rahatlar ve vücut bir süre sonra normal haline döner. Peki, vücuttaki karbondioksit oranı nasıl artar ve diyaframımız nasıl rahatlar. Bunun için uygulanabilecek en basit yöntemlerden biri, bir poşet ya da kese kâğıdına soluk alıp vermektir. Bu sayede bir süre sonra nefeslerimiz vasıtasıyla aldığımız karbondioksit oranı artacak ve hıçkırık kesilecektir. Fakat eğer bu yöntemle hıçkırık geçmiyorsa bu durumda uzman hekimlere başvurulmalıdır.