Herkes evde yapacak! Biber kurutmanın sağlıklı püf noktası ortaya çıktı!

Yaz aylarının gelmesi ile beraber kış mevsiminde kullanılmak üzere kurutulmuş sebzeler hazırlanmaya başlandı. En çok da biber kurutulmaya çalışılıyor. Küflenmeden ve bozulmadan biber nasıl kurutulur?
Herkes evde yapacak! Biber kurutmanın sağlıklı püf noktası ortaya çıktı!

Türkiye’de yaz mevsiminde sebzelerin lezzetlerini bulup kış mevsimine göre daha ucuz hale gelmesi ile kışlık yiyecekler hazırlanabiliyor. Ev hanımları evlerde hazırladıkları bu yiyecekler ile hem lezzet açısından avantaj elde ediyorlar hem de kışın çok yüksek fiyatla bu sebzeleri almak zorunda kalmıyorlar. Sebzeler en çok kurutularak muhafaza ediliyor. Biber kurutmak iste en çok tercih edilen yollardan birisi oluyor.

BİBER NASIL KURUTULUR?

Biber kurutmak bazı bölgelerde ciddi bir sorun haline gelebiliyor. Özellikle nemli bölgelerde biber kurutmak isteyenler biberlerinin çürüdüğünü, küflendiğini görüyorlar ve tasarruf yapmak için verdikleri uğraş israf ile sonuçlanıyor. Oysa doğru işlemler yapılıp püf noktalarına dikkat edilirse herhangi bir bozulma meydana gelmiyor.

Biber kurutmak için iki önemli formül bulunuyor. Bunlardan ilki güneşte kurutmaktır. Ancak sahil bölgelerinde bu hiç de kolay olmuyor. Nemden dolayı biberler saklanacak şekilde kurutulamıyor. Aksine çürüme meydana geliyor. Bundan dolayı da bunun tercih edilmesi önerilmiyor. Üstelik geleneksel olsa da çok da steril olmayan bir kurutma yöntemi olan güneşte kurutmanın yerine bir başla alternatif bulunuyor.

Güneşte kurutma imkanı olmayan veya bu yolu tercih etmeyeler biberlerini fırında da kurutabilirler. Biberin kalınlığına ve türüne göre fırında bekletme süresi fazla olabilir. Bunun için önce kurutulacak biberler hazırlanıp bir tepsiye birbirlerine dokunmayacak şekilde dizilmelidir. Sonra fırın 50-60 derece ısıtılmalıdır ve biberler en az 2 saat fırında tutulmalıdır. Arada kontrol edilerek biberlerin altları üste getirilmelidir. Bu şekilde 6-8 saat bekletilen biberler kuruyacaktır. Bu şekilde kışlık olarak saklanmaya hazır hale getirilirler. Bu biberler hava almayacak şekilde veya buzdolabında saklanırlarsa kış sonuna kadar bozulmayacaktır.