Halılarda bulunan püsküllerin ne işe yaradığını öğrenince şaşıracaksınız!

Her evde bulunan halılarda yer alan püsküller herkesin dikkatini çekmişti. Halılardaki püsküllerin ne işe yaradığını ve neden halılara eklendiklerini öğrenenler şaşırıyorlar.
Halılarda bulunan püsküllerin ne işe yaradığını öğrenince şaşıracaksınız!

Evlerde halılar olmazsa olmaz eşyalar arasında yer alıyor. Ev tekstili olarak da bilinen halılar bir evin güzel görünmesi için en önemli yardımcı elemanlardandır. Hatta dekorasyon tekniklerinde halılardan sık sık faydalanmak mümkün. Bir halı doğru renkte seçilirse bir evi ferah yapabilir. Ancak halılar ile alakalı olarak merak edilen husus bu özellik değil. Halıların uç kısımlarında daima püsküller bulunuyor. İşte bu püsküllerin halılara neden eklendikleri merak konusu yapılıyor.

HALI PÜSKÜLLERİ SÜS MÜ?

Halılarda bulunan püskülleri herkes süs olarak değerlendiriyor. Ancak bu püsküller halılara süs olsun ve daha güzel görünsünler diye eklenmiyor. Zannedildiği gibi süs özelliği olmayan halı püskülleri çok farklı bir nedenle yapılıyorlar. Halı püskülü olmazsa olmaz bir özellik olurken bu özellik süsün de çok ötesinde bulunuyor.

PÜSKÜLLER TEMİZLİK İÇİN ŞART!

Halı püskülleri ilk bakışta süs olarak görülebilir ama bunların çok işlevsel bir amacı bulunuyor. Bu püsküller halıyı kir ve tozdan korumaktadırlar. Püskülü olan halılarda kiri ve tozu ilk karşılayan püskül bölümü olacaktır. Bu şekilde tozların halıya ulaşmamaları için önlerine adeta bir bariyer çekilmiş olur. Bu bariyer de halının kirlenmesini önleyecektir. Lakin püsküllerin faydası bununla da sınırlı kalmıyor.

BAŞKA HANGİ İŞE YARIYOR?

Halı püsküllerinin bir faydası da tamamen teknik bir meseledir. Püsküller halının örgüsüne eklenmektedirler. Bu entegre edilen püsküller sayesinde halıda bir katman oluşturulur. Bu katman da halıyı sıkıştırıp düzgün görünmesini sağlamaktadır. Püsküller sayesinde halınızı katlamak istediğinizde düzgün bir şekilde katlanması da sağlanır. Katlanan halının düzgün bir şekilde görünmesi, o şekli alması da püsküller tarafından sağlanmaktadır.