Gusül Abdesti Nedir? Nasıl Alınır?

İslam dininde temizlik çok büyük yer tutar. İslam dininde gusül yani boy abdesti oldukça büyük önem taşıyan bir abdest türüdür. Gusül abdesti almak, bütün bedenin temizlenmesi, pisliklerden arınması anlamına gelir.
Gusül Abdesti Nedir? Nasıl Alınır?

Namaz abdestinden farklıdır. Namaz abdestinde sadece yüz boyun eller ve ayaklar yıkanırken, gusül de tüm vücut temizlenmek zorundadır. Eğer vücutta bir miktar kuru yer kalsa dahi o abdest kabul olmamış sayılır. Tekrar abdest almak gerekir.  Gusül abdestinin doğru ve dikkatli alınması gerekir. Çünkü dinimizde gusülsüz gezildiğinde adım başına günah yazılmaktadır.

Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

  1. İlk olarak alacağımız için niyet etmemiz gerekiyor. ‘’Niyet ettim Allah rızası için Gusül abdesti almaya’’ diyerek ve besleme çekerek abdeste elleri bileklere kadar yıkanır.

  1. Eller bilek seviyesine göre yıkandıktan sonra, edep yerleri sol elle temizlenir.

  1. Sağ avuca su alarak 3 kere ağza gargara yapılarak su verilir. Ramazan ayında boğaza su kaçırılmamasına dikkat edilmelidir

  1. Sağ avucuyla da burnuna ve genzine kadar üç defa su çeker. Daha sonra normal abdest alınır gibi devam edilir.

  1. Normal namaz abdesti gibi abdest aldıktan sonra, ilk önce başına daha sonra sağ ve daha sonra da sol omuza üçer defa su dökülür ve vücut yıkanır. Suyu her döküşte elleriyle vücudunun diğer kısımları da temizlenir. İğne ucu kadar kuru yer kalmayıncaya kadar, vücudun her tarafı güzelce temizlenir. Gusül abdestinde bıyık, saç ve sakal diplerine kadar suyun iyice ulaşması için ovuşturulur. Göbek boşluğu, küpe delikleri özenle dikkat edilerek yıkanır. Böylece gusül abdesti alınmış olur.

Gusül Abdestinin Farzları Ve Sünnetleri Nelerdir?

Gusül abdestinin farzı demek, İslam dinimizce yapılması kesin olarak abdest demek. Yani abdestin temeli demektir. Gusül abdestinin ilk farzı ağza su alıp çalkamaktır. Daha sonra burna çekmek ve tüm vücudu yıkamak gerekiyor.

Gusül abdestinin sünneti ise, HZ Peygamber Efendimizin(SAV) abdestte yaptıkları demek. Bunlarda: Niyet etmek, besleme ile başlamak, bedeni pislikten arındırmak, avret yerini yıkamak, su dökünmeye ilk baştan başlayarak sağ ve sol omuzla devam etmek Abdest bitince biriken su varsa ayağı en son yıkamak.