Güneş çarpmasını önleyecek öneriler

Güneşin faydalı ışınları kemiklerimiz için oldukça önemli bir D vitamin kaynağı olmuş olsa da bazen yanlış saatlerde güneş altında kalmak fazla kalmak istenmeyen çeşitli hastalıklara yol açmaktadır.
Güneş çarpmasını önleyecek öneriler

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte çoluk çocuk hepimiz kendimizi park, bahçe ve çeşitli piknik alanlarında bulunmaktayız. Özellikle güneşin yakıcı olduğu dönemlerde deniz ve havuz keyfini doyasıya sürmekteyiz. Bu gibi durumlarda uzun süre güneş altında kalmak güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmamıza neden olmaktadır. Özellikle 0 ila 5 yaş üstü çocuklarda sıklıkla güneş çarpması yaşanmasına neden olmaktadır.

Güneş çarpması oluştuğu durumlarda kişiler üzerinde bitkinlik durumları, koma hali, cilt üzerinde kızarık görüntü oluşumu gözlenmektedir.

Güneş çarpmasına maruz kalan kişiler tıbbi müdahale gerektirmektedir. bu gibi durumlarda beyin kanaması ve böbreklerde kalıcı hasarlar da ortaya çıkabilmektedir. Hatta bazı durumlarda ölümle sonuçlanan güneş çarpmaları bile yaşanabilmektedir. Güneş çarpmasına maruz kalmamak için hepimizin özellikle yaz aylarında bazı önlemler alması gerekmektedir. Güneş çarpmasına önleyecek öneriler için çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr Yasemin Sancak bizler için önemli uyarılarda bulundu…

Öğle saatlerinde sokağa çıkmayın

Eğer dışarıda Yapacağınız iş çok çok önemli değilse özellikle 10 ila 16 saatleri arasında sokağa çıkmamanız önerilmektedir. Bu saatler arasında güneşin zararlı ışınları fazlasıyla kendini göstermektedir

Sıcak yaz aylarında yeterli oranda su tüketimi oldukça önemlidir. Terlemenin fazla olduğu bu dönemde, ısı dengesinin sağlanması için vücut sürekli olarak su ile desteklenmelidir. Eksik tüketilen su, vücudun susuz kalmasına ve güneş çarpmasının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle çocuklarımız gün içerisinde susayabilmekte fakat susadıklarının farkına varmayabilmektedirler. Bu gibi durumlarda çocuğunuzun sizlerden su istemesine ve susmasını beklemeyin. 1 ile 3 yaş arasındaki çocuklarınıza günde 1 ila 1,5 litre oranında su içirin, emzirme dönemindeki bebekler ise 3 çay kaşığı su tüketmelidir.

Güneşe çıkmadan koruyucu sürün

Güneş koruyucu ve 50 faktör koruma özelliğine sahip güneş kremleri, vücudu güneşin zararlı etkilerinden korunma konusunda etkilidir. Dr. Yasemin Sancak özellikle bu konuda uyarıda bulunarak güneşe çıkmadan önce koruyucu sürmemiz gerektiğini vurgulamaktadır. Dışarıya çıkmadan 30 dakika önce güneşe maruz kalacak olan bölgelere güneş kremi sürmek güneş çarpmasının önüne geçmektedir.

Açık renk kıyafetler giyin

Güneş çarpmasının önüne geçebilmek için sıcak yaz aylarında açık renk kıyafetler giymeye özen gösterin.  Hem terlemeyi önleyen pamuklu kumaşlardan üretilmiş hem de açık renklere sahip olan kıyafetlerinizi gardırobunuzdan eksik etmeyin. Kumaş yapısı itibariyle naylon içerikli giysilerden özellikle yaz ayları boyunca uzak kalın. İnce kumaşlardan oluşan uzun kollu tişörtler güneşten korunmanın sağlayacaktır.

Şapka ve gözlüklü önlem alın

Güneşli havalarda dış ortama çıktığınız anlarda başınızdan şapkayı gözünüzden gözlüklerinizi bulundurmayı ihmal etmeyin.

Özellikle UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu özelliğine sahip olan güneş gözlüklerini kullanın.

Sık sık duş alın

Yazın kavurucu etkisinden korunmak ve güneş çarpmasına karşı önlem almak için ılık suyla sık sık duş almayı ihmal etmeyin. Bu sayede sıcak havalara bağlı olarak artmış olan vücut sıcaklığınızı kolayca düşürebilirsiniz

Çocuklarınızı araçta bırakmayın

Sıcak bir yaz gününde dışarıda küçük bir işiniz olduğunda bebeğinizi veya farklı yaş grubuna sahip olan çocuklarınızı asla araçta bırakmayın. Özellikle güneş alan bir yere aracınızı park ettiğiniz durumlarda çocuklarınız bir saat boyunca araç içerisinde kapalı kaldığında tehlikeli bir durum ortaya çıkmaktadır.

Yine aynı şekilde gölgede bırakılan araçlarda kalan çocukların da güvenliği tehlikede diyebiliriz. Çünkü çocukların vücudu vücut sıcaklığı bizimkilere göre daha hızlı bir şekilde yükselmektedir. Bu nedenle çocuklarınızı asla sıcak yaz günlerinde araştır tek başına bırakmayın.