Findex Raporu Nasıl Alınır

Tüketiciler bazen bireysel ihtiyaçları için, bazen borçlarını ödeyebilmek için, bazen bir yatırım fırsatını değerlendirmek için, bazen de araba ev gibi satın alma bütçeleri için bankalardan kredi başvurusu yapmakta ve kredi kullanmaktadır.
Findex Raporu Nasıl Alınır

Kişilerin finans durumuna dair detaylı ve kapsamlı tüm bilgilerin yer aldığı Findeks raporu, bankalardan veya www.findeks.com adresinden temin edilebilmektedir

Daha önceki yıllarda yapılan kredi başvurularında tüketici bankaya, kredi notu ile ilgili bilgi sahibi olmadan başvurusunu yapıp günlerce kredi başvurusuna göre dönüşleri beklemekteydi. Artık kişiler internetten çok kolay bir şekilde “findeks raporu”, yani kredibilitesini öğrenerek bankadan yapacağı başvurunun sonucunu aşağı yukarı tahmin edebilir, kestirebilir.

Findeks Risk Raporu Nedir?

Findeks Risk Raporu, bankalardan daha önce kullanılmış kredilerin ödeme performansları, kullanılan kredi kartları ve ödeme alışkanlıkları, güncel kredileri, kredi kullanma sıklığı gibi bilgilerin toplamından oluşuyor. Yani bir tüketicinin bankalar ile son 5 yıl içerisinde ister kredi olsun, ister kredi kartı tüm ilişkilerinin, ödeme alışkanlıklarının, ekonomik durumunun toplam bir analizi ve özetine sahip rapor diyebiliriz.

Findeks kredi notu 1 ile 1900 arasında değişmektedir. Bu puan aralığı içerisinde puanlara göre tüketicilerin findeks kredi notu, çok iyi, iyi, az riskli, riskli olarak 4’e ayrılır. Bankalarda yaptığınız kredi başvurusunu bu puan aralıklarına göre değerlendirir ve sonuçlandırır. Bankalar tüketicinin findeks raporu puanı 1200’un altında kalıyorsa, büyük ihtimalle kredi vermeyi tercih etmezler. Ödeme yaparak rapor sonuçlarına ulaşabilir. Birçok tüketici göz ardı eder fakat, kredi başvurularından başarısız olanlarda kredi notunuzun düşmesine neden olur. Eğer findeks raporu puanınızı ve kredi notunuzu bilir, ona göre başvurularınızı yaparsanız, olumsuz bir durumda kredi notunuzun daha da düşmesinin önüne geçme şansına sahip olursunuz.