Fibromiyalji nedir? Ne değildir?

Fibromiyalji, yorgunluk, uyku hali, hafıza ve psikolojik nedenlerle birlikte görülen vücutta meydana gelen ağrı sendromuna verilen isimdir.
Fibromiyalji nedir? Ne değildir?

Bu sendrom ile ilgili olarak Uzman Fizyoterapist Altan Yalım tarafından yararlı bilgileri sizlere aktarıyoruz.

Uzman Fizyoterapist Altan Yalım'ın Sözlerine Göre;

Fibromiyalji, özellikle kadınlarda yoğun olarak görülen, Dünya üzerinde ortalama %9 luk bir nüfusu kapsayan, neyin sebep olduğu tam olarak bilinmeyen kronik bir hastalık olarak gündeme gelmektedir. Teşhisi konusunda belli başlı hiç bir test yapılmamıştır. Tedavi edilen hastalarda stresin kontrol altına alınması önemli bir husustur. Ağrı durumu gelişen kişilerde, ağrı ile birlikte uyku problemleri, yorgunluk ve depresyon da gelişmektedir. Bu sebeple tercih edilen tedavi şekli multidisipliner olmalıdır.

Bu Durumda Fibromiyalji Ne Olabilir? Ya Da Ne Olmayabilir?

Öncelikle hastalığın romatizmal nedenlere dayalı olduğu yargısı bulunsa da   kas ve doku sisteminde zarar meydana getirmiyor olması sebebi ile bu yargıdan vazgeçilmiştir. Kısacası bu hastalığın romatizmal olmadığı kanısına varılmıştır.

Ağrı ile birlikte ortaya çıkan en önemli sorunlar uyku problemleri ve yorgunluk sorunlarıdır. Bu durumda hastalığın psikolojik etkilere bağlı olduğu düşünülüyor olsa dahi yapılan araştırmalar bu yönde olmadığını kanıtlamıştır. Ağrı şikayetleri depresyona yol açmaktadır. Bu durumda da hastalığın psikolojik etkenlere bağlı olmadığı anlaşılmaktadır.

Ağrı genel olarak sırt bölgesinde olmaktadır. Ancak her sırt ağrısının bu hastalığı çağrıştırdığı da söylenemez. Kronikleşmiş sırt ağrıları da bu hastalıkla karıştırılmamalıdır.

Ağrı genel olarak kas ve eklem kısımlarında görülse de temelinde beyinde bulunan ağrı alanlarında hassaslaşma olduğu görülmektedir. Burada ağrıların asıl sebebi kas ve eklemler de denemez.

Hastalığın ortaya çıkma yaş ortalaması 20 ila 50 arasındadır. Her ne kadar sebebi açıklanamasa da kadınlarda erkeklerden 8 kat daha fazla görülmektedir.

Bu hastalığı yaşayanların en büyük endişesi ağrıladın daha da çoğalmasıdır. Ancak bu güne kadar saptanmış bir çoğalma bulunmamaktadır.

Tedavi konusunda kesin bir çizgi çizilememektedir. Multidisipliner yaklaşımdaki tedavilerin uygulanması daha doğru kabul edilmektedir. Hastalığın tedavisi esnasında ağrı kesici ilaçların yanı sıra uygulanan fizik tedavi ve hafif egzersizler hastayı rahatlatmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca alınan psikolojik destek de yeterince fayda sağlamaktadır. Yoga, nefes terapisi, yüzme gibi farklı destek tedavi yöntemleri ile bu hastalık desteklenebilir.