Evlerde patates ve soğan saklamanın az bilinen püf noktaları!

Evlerde soğan ve patates doğru yöntemlerle saklanmadığı için israf olabiliyor. Çöpe atmamak için soğan ve patates nasıl saklanmalıdır? Doğan ve patates için en ideal saklama yöntemi nedir?
Evlerde patates ve soğan saklamanın az bilinen püf noktaları!

Türk mutfağında en çok kullanılan yemek malzemelerinin başında doğan ve patates gelmektedir. Soğansız yemek neredeyse yapılamazken patates de çoğu yemekte kullanılabiliyor. Bu her iki sebze de oldukça faydalı besinler arasında yer alıyorlar. Ancak her iki sebze de genellikle evlerde çöpe gidebiliyorlar. Doğru şekilde saklanmadığı taksirde soğanlar çürüyor ve patatesler de filizleniyor.

SOĞAN SAKLAMANIN PÜF NOKTALARI

Evlerde soğan saklayacaksak bazı detaylara özellikle dikkat etmek durumundayız. Öncelikle soğanın saklanacağı yerde ışık olmamalıdır. Karanlık bir ortam soğanın kullanım ömrünü uzatacaktır. Bunun yanında soğanın uzun ömürlü olmasını istiyorsak serin ortamlarda saklamalıyız. Soğanları bu şekilde aylarca bozulmadan, tek birini bile çöpe atmak zorunda kalmadan saklamak mümkün. Son olarak ise soğan saklarken ve eğer çuval kullanıyorsak kesinlikle betona temas etmemesi gerekir. Beton ile soğanın teması olursa tüm uygun şartlar bile soğanın bozulmasını önleyemeyecektir.

PATATES NASIL SAKLANMALI?

Patateslerin de muhafazası oldukça sıkıntılı olabiliyor. Bunun için tıpkı soğan gibi karanlık bi ryer tercih edilmelidir. Patatesin saklanacağı yer kesinlikle 20 derecenin altında olmalıdır. Güneş ışığına maruz bırakılmaması gereken patatesler kuru bir yerde olmalıdırlar. Patatesler başka sebzelerle de temas etmemelidir. En ideali ise patatesi bir kuru içerisinde saklamaktır.

Patateslerin bozulmasını bir süreliğine de olsa engelleyecek çok önemli bir yöntem bulunuyor. Patatesin saklandığı yere 1 adet elma konulursa o patatesler 2 ay boyunca filizlenmeyeceklerdir. Ayrıca bu şekilde patateslerin büzüşmesi de önlenmektedir.

Patatesleri buzdolabında saklamayı tercih edenler de bulunuyor. Bu sağlık açısından büyük risk olacaktır. Buzdolabına giren patatesin içerisindeki nişasta şekere dönüşecektir. Gerek lezzet gerekse de sağlık açısından bu hataya asla düşülmemesi gerekmektedir.