Etkili CV Nasıl Oluşturulur?

Mezun olmadan önce özellikle nerede çalışmak istediğinizi belirlersiniz. Hayalini kurmuş olduğunuz iş fırsatlarını yakalamanız için CV hazırlamak önemli konulardan biridir.
Etkili CV Nasıl Oluşturulur?
Hangi işe başvuru yaparsanız yapın o iş için gerekli kriterlere sahip olup olmadığınızı bakmanız gerektiğinden etkili CV oluşturmanın sırları özellikle bu noktada sizlere kolaylık sağlamaktadır. Hazırlanacak olan CV’ler başvuru sırasında oldukça önemlidir. Gerekli bütün bilgilerin yer verilmesiyle daha etkili şekilde hazırlanacak olan CV özellikle yapılan kontroller sırasında diğer başvuracak kişilere oranla bir adım önde olmanızı sağlayabilir.

TEDİ Eğitim ve Danışmanlık şirketinin insan kaynakları sorumlusu ile yapılan röportaja göre belirlenen kriterler özellikle CV hazırlama konusunda kişilere yardımcı olacak ayrıntıları ortaya koymaktadır.

Doğru ve Etkili CV İçin Gerekenler
Başvurular sırasında özellikle başvuru yapılacak olan bölüme göre yeterli kriterlere sahip olup olmadığınız önemlidir. Bu nedenle ilanda belirlenen kriterlere uygun olunması durumunda başvuru yapılması gerekir. Özellikle aranan kriterlere uygun olduğunuzu düşündüğünüz durumda doğru CV ile başvuru yapmanız gerekir.

 

Doğru CV Nedir?
İlanlarda belirlenen kriterler doğru şekilde anlaşılmalıdır. Özellikle aranılan kriterler arasında İngilizce bilen kişilerin seçileceği belirtiliyorsa bu durumda hem akıcı konuşma hem de akıcı yazma hakimiyetine sahip olan kişilerin başvuru yapması gerekmektedir. Aranılan kriterlerin az bir kısmına sahip olmanız yapacağınız başvurunun olumsuz şekilde değerlendirilmesine neden olur. Cv’nin yanı sıra özellikle doğru şekilde ilanların okunması önemlidir. Hazırladığınız CV de eksiklik olmadığı durumlarda ilanı yanlış anlamanız ya da yanlış değerlendirmeniz başvurunuzun olumsuz şekilde sonuçlanmasına neden olabilir.

 

Etkili CV’de Olmazsa Olmazlar
Temel şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Özgeçmişlerde özellikle temel şekil şartlarına uygun hareket edilmesi gerekir. Özgeçmiş de yer verilecek olan resmin kişiyi doğru şekilde yansıtması gerekir. Eğitim ve aynı zamanda iletişim bilgilerinin doğru yerlerde olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda varsa iş geçmişleri hakkında kısa açıklamalara yer verilmelidir.

 

Ön Yazı
Klasik olarak belirlenmiş olan şartların yerine getirilmesi durumunda hazırlanacak olan özgeçmişin diğerlerinden ayırt edilmesi zordur. Bu nedenle aranılan özelliklere sahip olduğunuzu düşündüğünüz durumlarda uygun dille kısa ve net bir şekilde ön yazı eklenmesi gerekir. Özellikle doğru CV hazırlama noktasında ön yazı CV’nizin diğer başvurulardan ayırt edilmesini sağlar.