Esnaf Kredisi Nedir? Nasıl Çekilir?

Esnaflar işletmelerinin ihtiyaçları için, işyerini büyütmek için esnaf kredisi kullanabilirler. İşletme masrafları için kullanılacak bu kredi verilirken, işletmenin geliri baz alınır.
Esnaf Kredisi Nedir? Nasıl Çekilir?

Kredi tutarı, aylık taksit tutarı ve vade konusunda anlaşılarak geri ödemesi yapılır.

Kimler Esnaf Kredisi Kullanabilir?

KOBİ kapsamına giren ve vergi levhası ile faaliyette bulunan tüm esnaf ve işletmeler bu krediden faydalanabilir. Ancak bu krediyi işleten kendi adına değil, işletmesinin adına kullanmalıdır. Borçlu olan da geri ödemesini yapan da işletmedir.

Esnaf kredisi kullanırken de bankalarla görüşerek faiz oranları ve masrafları öğrenmekte fayda vardır. Böylece en avantajlı olanı seçebilirsiniz. İşletmenin faaliyet gösterdiği sektöre göre ya da piyasadaki genel faiz oranlarına göre oranlar farklılık gösterecektir. Bu yüzden kredi kullanmadan önce araştırma yapmak oldukça faydalı olacaktır.

İhtiyaç Kredisi ile Esnaf Kredisi Farkı

Piyasa faiz oranları açısından esnaf kredisi ya da ihtiyaç kredisinin pek farkı yoktur. Burada belirleyici olan krediyi çekme kolaylığı olabilir. Hangi krediyi daha kolay çekebiliyorsunuz, hangisinde vade daha uzun ya da kredi tutarı daha yüksek gibi bir karşılaştırma yaparak uygun olanı seçebilirsiniz.

Genelde ihtiyaç kredisinin onaylanması daha kısa sürecektir. Çünkü işletmenizle ilgili evrak işleri ve istenen belgeler daha çok olacaktır. Daha detaylı bir inceleme yapılacaktır. Ancak ihtiyaç kredisi üst limiti daha düşük olacaktır ve vadesi de en fazla 48 ay olabilir. Bu kriterleri göz önünde bulundurarak küçük tutarlardaki ihtiyaçlar için ihtiyaç kredisi, daha büyük ihtiyaçlar içinse esnaf kredisi kullanmak avantajlı olacaktır.

Esnaf Kredisinde İpotek Gerekli Midir?

Esnaf kredisi kullanırken ipotek istenip istenmeyeceği tamamen kullanacağınız krediye ve kredi notunuza göre farklılık gösterir. Kredi notunuz ve geliriniz iyiyse teminatsız olarak kredi kullanabilirsiniz.