Epilepsi Nöbeti Geçiren Birine Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Epilepsi oldukça tehlikeli bir hastalıklardan biri! Üstelik bu hastalığın nöbetleri herkeste farklı biçimlerde ortaya çıkabiliyor. Genelde yere düşme, vücutta kasılma ve atmaların görüldüğü epilepsi krizleri, oldukça ciddi sonuçlara yol açabiliyor.
Epilepsi Nöbeti Geçiren Birine Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Bu sebeple epilepsi nöbeti geçiren birini gördüğümüz zaman, doğru müdahale etmememiz hayati bir önem teşkil ediyor. Peki epilepsi nöbeti geçiren birine nasıl yardımcı olabiliriz?

Elbette tanıdığımız ya da tanımadığımız birisi yanımızda epilepsi nöbeti geçiriyorsa ilk işimiz hiç vakit kaybetmeden 112’yi arayıp, yardım çağırmak olmalı! Ambulansı beklerken kesinlikle yapmamamız gereken davranışlardan biri hastaya yiyecek ya da içecek vermek! Örneğin, hasta kendisini daha iyi hisseder diye ona su vermek isterseniz, fark etmeden nöbet geçiren hastanın hayatını tehlikeye atabilirsiniz. Eğer ona yiyecek vermek için gayret ederseniz de hastanın çenesinde, dişlerinde ya da diş etlerinde kalıcı hasara neden olabilirsiniz. Daha da kötüsü hastanın akciğerlerinde de ciddi hasara neden olabilirsiniz. Hatta hastanın bilinci tamamen yerine gelene dek su ya da yiyecek verilmemesi en doğrusu!

Nöbet geçiren hastanın kasılması, onun rahat nefes almasını hatta bir süre nefes almasını dahi engelleyebilir! Bu süreçte yapacağınız en büyük hata nöbet geçiren kişiye suni teneffüs yapmak olacaktır. Hiçbir müdahalede bulunmamamız en doğrusu! Çünkü ilk iş hastanın kasılmalarını kontrol altına almak olmalıdır. Nöbet geçiren hastanın kasılmaları bittikten sonra zaten solunumu düzene girecek ve nefes alması rahatlayacaktır.

Dikkat etmemiz gerekenler sadece bununla sınırlı değil! Nöbet geçiren biri yere düşüp, çarpma etkisiyle hasar almasın diye onu yavaşça yere yatırabilirsiniz. Yere yatırdıktan sonra kafasının altına yumuşak bir şey koyun. Ve etrafında kesici ya da sert bir cisim varsa uzaklaştırın. Çünkü hastanın ani hareketleri olursa bu cisimlere çarpıp, zarar görebilir. Eğer gözlüğü varsa ya da nefes almasında güçlük yaratacak kravat, fular gibi cisimleri varsa onları nazikçe çıkarmaya çalışın. Hasta rahat nefes alamıyorsa, onu hafifçe sol tarafına çevirmeniz nefes almasını bir miktarda olsa kolaylaştıracaktır. Ve nöbeti bitene, ambulans gelene kadar hastayı yalnız bırakmayın.