Ehliyet ve kimlik yenileme ne zamana kadar?

Ehliyet ve kimlik yenileme için son tarih belli oldu. Değişiklikler iki kimlik belgesi için de farklı tarihleri gösteriyor.
Ehliyet ve kimlik yenileme ne zamana kadar?
Yeni Tip Ehliyet İçin Son Tarih
Randevu sistemiyle yeni tip ehliyet alacakların 1 Ocak 2016 yılı öncesinde ehliyet almış olmaları gerekiyor. Eski ehliyetlerin yeni olanlarla değiştirileceği son tarih 31 Aralık 2022 olarak belirlendi.

 

Kimlik Yenileme Son Gün
Kimlik yenileme işlemlerinde son gün 2023 olarak belirlendi. Geçerlilik süresi on sene olan kimliklerde yeniden kimlik almak için randevu alarak işlem yapmak gerekiyor. Kimlik yenileme işlemi yapan kurum. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü… Bu kurumun hem internet sitesinden hem de çağrı merkezinden randevu alınabiliyor.
• Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesi https://randevu.nvi.gov.tr/
• Çağrı Merkezi telefonu Alo 199 üzerinden işlemleri yapıyor.
Kimlik yenilemek isteyenlerin randevuyla başvuru yapmalarının ardından yenileme ücretini de ödemleri gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı 22,50 TL ödeme ile yenileniyor. Kimlik yenilemek için ekstra bir belge hazırlamak gerekmiyor.

 

Ehliyet Yenileme İçin Hangi Belgeler Gerekiyor?
31 Aralık 2022’de sonlanacak ehliyet yenileme işlemleri içinse bazı belgelerin hazırlanması gerekiyor.
Ehliyet yenileme için gerekli belgeler şunlar:
• 2016’dan önce alınmış, eski ehliyet belgesi
• Hali hazırdaki kimlik belgesi veya kimlik belgesi yerine geçebilecek yeni kimlik kartı, pasaport,
• Sürücünün sağlık raporu,
• İki tane biyometrik fotoğraf,
• Nüfus Müdürlüğü’ne verilen parmak izi,
• Ehliyet yenileme harç ücreti ve Vakıf bedeli
• Kan grubu beyanı ya da kartı gereklidir.

 

Sürücü Belgesi Başvuruları Nereden Yapılıyor?
Sürücü belgesini yenilemek isteyenlerin başvuruları eskiden ehliyet müdürlüğüne yapılmaktaydı. 596 adet emniyet müdürlüğü başvuruları almakla yükümlüydü, fakat 02.04.2018 tarihinden sonra yetkilendirilen ilçelerde de bu belge verilebilmektedir. Toplamda 680 ilçe nüfus müdürlüğünden bu başvurular gerçekleşebilir. Hangi ilçelerden ehliyet yenileme başvurusu yapılacağını görmek için NVİGM internet sayfası ziyaret edilebilir. Sitedeki randevu bölümünde hangi merkezlerin yetkilendirildiği görüntülenebilir. 2022 tarihine kadar yapılmayan yenileme işlemleri nedeniyle, yeni bir karar çıkmaması durumunda ehliyet geçersiz sayılacaktır. Fakat o tarihe kadar takipte bulunmak ve olası uzatma durumunu da kontrol etmek gerekir.