Döviz Kuru Nedir?

Ülkelerin kendi paralarının değerini başka paraların değeri üzerinden değerlendirme önemli. Döviz kuru nedir sorusunun bu sebeple sık sorulan sorular arasında yer aldığını söyleyebiliriz.
Döviz Kuru Nedir?

Döviz kurunun ne olduğu, türleri, ülkelere etkisi gibi pek çok husus aşağıda detaylandırılmıştır.

Döviz Kuru Hakkında

En basit şekilde yapılacak olan bir döviz tanımı, yabancı ülkelerin paraları olarak tanımlanabilir. Ulusal paraların yabancı para birimi karşısındaki değerini ifade etmek için kullanılan döviz kuru, ülkelerin bulunduğu ekonomik konumu direkt olarak gözler önüne sermektedir.

Döviz Kuru İşlemleri;

İşlemler ikiye ayrılmaktadır. Döviz kuru işlemleri söz konusu olduğunda,

  • Alış kuru
  • Satış kuru üzerinden işlem yapılmaktadır.

Alış kuru, nakit veya dövizin alış sırasında kullanıldığı fiyattır. Satış kuru ise nakit ya da dövizin satışında kullanılan fiyat olarak açıklanabilir.

Türkiye’de Döviz Kuru;

Türkiye’de ise döviz kuru 3 farklı şekilde uygulama alanına sahip. Aşağıda Türkiye’deki döviz kurlarının uygulama şekilleri verilmiştir.

  • Merkez Bankası
  • Bankalar ve Özel Finans Kurumları
  • Serbest Piyasa Kurları

Türkiye’deki Döviz Kurlarına Müdahale Nasıl Olur?

Verilen döviz kurlarına üç şekilde müdahale ediliyor. Kurlara müdahalenin merkez bankası tarafından yapıldığını bilmelisiniz. Türkiye’de döviz kurları üzerinden yapacağınız araştırma ile direkt olarak müdahalelerin nasıl gerçekleşeceğini göreceksiniz.

Merkez Bankası’nın kurlara müdahalesi;

  • Esnek Piyasa Döviz Kuru: Merkezi Bankası piyasaya müdahale etmeden, kurun serbest biçimde dalgalanmasına izin vermektedir. Bu müdahaleye esnek piyasa döviz kuru denir.

Sabit Kur Sistemi:

  • Merkez Bankası bu müdahalesinde, dövizi alır. Dövize etmiş olduğu müdahale ile kurun sabit bir dengeye gelmesini sağlamaktadır.
  • Denetimli Kur Sistemi: Kur dalgalanmalarının Merkez Bankası tarafından kontrol altında tutulmasının hedeflendiği sistemdir.

Türkiye’de döviz kurlarına müdahale yukarıda verilen üç biçim üzerinden detaylıca gerçekleştirilir.