Döviz Kuru Çeşitleri Nelerdir?

Merak edilenler arasında döviz kuru çeşitleri nelerdir, döviz kurunun etkisi nasıl olur. Kontrol nasıl sağlanır gibi sorular da bulunuyor.
Döviz Kuru Çeşitleri Nelerdir?

Öncelikle aşıda verilen bilgiler üzerinden döviz kuru çeşitleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Türkiye’deki Döviz Kurları Çeşitleri

Türkiye’de üç farklı kur uygulama şekli vardır. Bu üç farklı çeşit üzerinden ülkelerin paralarına göre kendi paramızın değerinin ne olduğunu görebilirsiniz. Döviz, tam olarak kendi paranın değerini başka para birimine göre değerlendirmek anlamına gelmektedir. Ülkemizde, kur çeşitleri aşağıdaki gibidir.

  • Merkez bankasının belirlediği kurlar
  • Bankalar ve özel finans kuruluşlarının belirlediği kurlar
  • Serbest piyasa kurları

Yukarıda verilenler Türkiye’deki kur çeşitleri olarak gösterilmiştir. Bu kur çeşitleri üzerinden TL’nin değerinin diğer ülkelere göre değerlendirilmesi söz konusu olmaktadır. Değerlendirmeler yapılırken, direkt olarak bu kur çeşitleri üzerinden hareket edilmektedir.

Döviz Kurlarına Müdahale

Kur çeşitlerine Merkez Bankası tarafından müdahale uygulanır. Bu müdahale ise üç şekilde olabilir. Müdahalenin doğru olması ile ülkenin para biriminin değer kaybetmemesi, sahip olduğu konumu koruması gibi amaçlar edinilir. Bu şekilde direkt olarak kurlara müdahale yapılabilir. Merkez bankası tarafından kurlara müdahale;

Esnek Piyasa Döviz Kur Sistemi;

Bu müdahale sisteminde piyasaya müdahale edilmiyor. Serbest dalgalanmaya izin veriliyor.

Sabit Kur Sistemi;

Bu sistemde ise piyasaya müdahale söz konusu. Belli bir dengenin oluşması için müdahalenin gerçekleşmesi sağlanacaktır. Döviz kurlarına müdahale yöntemleri arasında yer almaktadır.

Denetimli Kur Sistemi;

Merkez Bankası’nın bu sistemde direkt olarak kur dalgalanmalarını kontrol altında tutmak üzere müdahalede bulunduğunu söyleyebiliriz.

Yapılan müdahalelerin şekli bu üç husus üzerinden gerçekleşmektedir. Belirlenen amaç üzerinden direkt olarak kurlara müdahale yapılır. Merkez bankasının döviz kurlarına etkisi araştırmanız, bu bilgiler ile aydınlatılmış olacaktır.