Döviz Kurları Hakkında Merak Edilenler

Döviz kurları hakkında merak ettiğiniz her şeyi açıklıyoruz. Sunulan bilgiler üzerinden, ülkenin kendi para birimini döviz kurları üzerinden değerlendirebileceğini göreceksiniz.
Döviz Kurları Hakkında Merak Edilenler

Kurların anlaşılır olması için mutlaka terimlerin bilinmesi, kurlar hakkında sunulan genel bilgilere hakim olunması gerektiğini söyleyebiliriz.

Döviz Kurları Terimleri

İlk olarak döviz kurlarının en iyi şekilde anlaşılması için mutlaka terimlerin bilinmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Aşağıda verilen terimler ve açıklamaları üzerinden kurlar hakkında öğrendiğiniz bilgilere göre tahminler yapabilirsiniz.

  • Devalüasyon: Sabit kur terimlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin, yerli para biriminin dış satın alma gücünün, hükümetin aldığı karar ile dönüştürülmesi anlamına gelmektedir. Devletin resmi para biriminin, diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesi anlamına gelmektedir.
  • Revalüasyon: Bilinmesi gereken bir diğer terimdir. Resmi para biriminin diğer ülke para birimi karşısında değer kazandırılması anlamına gelen terimdir.
  • Çapraz Kur: Bir para biriminin, farklı bir yabancı paraya göre değişmesi – hesaplanması anlamına gelmektedir. Türkiye’de TL’nin gösteriminin bulunmadığı gösterimlere çapraz kur denmektedir.
  • Reel Döviz Kuru: Ulusal para biriminin yabancı para birimi karşısında satın alma gücüne göre düzeltilmiş değeri ifade ediyor.
  • Dalgalı Kur: İki ülke arasındaki paranın karşılıklı değeri esas alınır ve alış satış değerinin sabit piyasa kurlarında göz önünde bulundurulması ile Merkez Bankasının müdahalesinin dışında belirlemenin yapıldığı kurdur.
  • Esnek Kur: Döviz kurlarına devlerin hiçbir şekilde müdahale etmediği kurdur.

Kurlar hakkında edinmiş olduğunuz bilgilerin açıklayıcı olması için döviz kurları terimleri mutlaka bilinmelidir.

Döviz Kurlarının Ülkeler İçin Önemi

Ülkelerim kendi para değerlerini diğer ülkelerin para birimine göre görmesi döviz kurları ile mümkün. Kalkınma, iç ve dış politikanın nasıl olduğunun anlaşılması açısından döviz kurlarının önemi son derece belirleyicidir.