Doların Dünya Piyasasındaki Önemi Nedir?

Ülke ekonomilerinde dolar söz konusu olduğunda, ekonominin büyük ölçüde şekillenmesinin sağlandığını söyleyebiliriz.
Doların Dünya Piyasasındaki Önemi Nedir?

Bu sebeple doların dünya piyasasındaki önemi son derece büyüktür diyebiliriz.

Doların ABD tarafından kontrol altında tutuluyor olması ve diğer ülkelerin dolardan nasıl etkilendiği yönünde detaylı bilgiler aşağıda verilmiştir.

ABD ve Dolar Kuru

Dolar kurunun değişmesi, etkilenmesi gibi araştırmalar yaptığınızda ABD ve dolar ilişkisinin nasıl olduğunu anlayacaksınız. Dolar ABD tarafından kontrol altında olduğundan, değerinin arttırılması yönünde adımlar atılabilir. Bu durumda dolar kurlarının diğer ülkeleri etkilemesi söz konusudur.

Dolar kuruna dış müdahale;

Söz konusu dolara dış etki olduğunda, direkt olarak ABD tarafından gerçekleştirilen bir etki olduğunu söyleyebiliriz. Doların değerinin artması ile kurda yaşanan değişimler direkt olarak ülkelerin kendi para değerlerini etkileyecektir.

Yapılan bu dış müdahale gelişmekte olan ülkelerin faiz oranlarını da etkiler. Çünkü direkt olarak artan dolar değerinin üstüne, ülkeler kendi para birimlerinin değerini korumak adına kalkan oluşturur. Bu kalkan faiz oranlarının arttırılması ile para biriminin değerinin korunmaya çalışmasıdır.

Doların dünya piyasasındaki önemi sadece dış etki ile ölçülmez. Bunun yanında iç faktörlerin de önemi büyük. Yani gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı sorunlar, güvenlik, terör, yatırım ilişkileri, ABD politikaları gibi pek çok husus direkt olarak dolar kurunun hareket etmesine neden olacaktır.

Gelişmekte Olan Ülkeler ve Dolar Kuru

Kurun hareketlerinden anında etkilenen gelişmekte olan ülkeler, iç politika ile kendi paralarının değerini korumaya çalışır. Bu durumda faizin arttırılmasıdır. Ülkenin güvenlik koşullarının iyileştirilmesi, yatırımların yapılması gibi hususlar da dolar kurunun artışından korunmak açısından tercih edilebilir.

Dolar kurunun hem ABD tarafından hem de gelişmekte olan ülkeler açısından önemi ile dolar kuru hakkında fikir sahibi olmanız mümkün.