Deprem anında ne yapılmalı ve hangi önlemler alınmlı

Ülkemiz depren kuşağı bölgesi olduğu için bu tabi afetle her an karşılaşmamız maalesef mümkündür. Depremden kaçış olmadığına göre bu afete karşı yapılması gereken kaçmak değil gerekli önlemleri ve bilgileri öğrenerek deprem anında yapılması gerekenleri bilmektir.
Deprem anında ne yapılmalı ve hangi önlemler alınmlı
Deprem anında dikkat edilmesi gerekenler olarak öncelikle depremin her an olabileceğini unutmayarak ona göre tedbir almaktır. Öncelikle yapılması gereken deprem için gerekli tedbirlerin ödenmesidir. Bunun için binaların depreme uygun olmadığını tespit ettikten sonra binalarınızı daha sağlam bir hale getirmeniz alınabilecek en büyük tedbirdir. Sonrasında eşyalarınızı oluşabilecek deprem anında yıkılmasını ya da düşmelerini önlemek için evin içinde sağlamlaştırabilirsiniz. Bu şekilde tüm tedbirleri aldıktan sonra deprem anında yapılması gerekenleri de öğrenmeniz depremden etkili şekilde korunmak için size destek olacaktır.

 

Depreme Karşı Hangi Önlemler Alınır?
Depreme karşı alınan önlemler olarak şunları önerebiliriz;
• Öncelikle evlerinizi ya da iş yerlerinizi depreme dayanıklı hale getirin.
• Dolap üstünde bulunan eşyaların düşmesini önlemek için plastik tutucu kullanabilirsiniz.
• Isıtıcı gibi eşyaları duvara ya da yere güzelce monte etmeye çalışın.
• Vitrin gibi dolapları birbirine birleştirip aynı zamanda duvara monte ediniz.
• Tavan üstünde yer alan avize gibi ürünleri ağırlıkları oranında montalayın.
• Yanıcı maddeleri düşmeyecek ya da kırılmayacak şekilde depolama işlemi yapınız.
• Bina çıkışlarında rahat hareket etmek için yolda bulunan her türlü tehlikeyi ortadan kaldırın.

 

Deprem Anında Soğukkanlı Olmaya Çalışın
Deprem anında yaşanan acı olayların büyük çoğunluğu aşırı panik ve telaş dolayısıyla gerçekleşen olaylardır. Depremle ilgili tüm tedbirleri aldıktan sonra olası bir deprem durumunda sakin olmaya çalışın. Kesinlikle kaçmaya çalışmayın. Özellikle yüksek katlı binalarda asansörlere binmek çok tehlikeli olabilir. Deprem anında oluşan paniklerden dolayı genelde kayıplar da yaşanabilmektedir. Bu durumda yapılması gereken depremden mümkün olduğunca az hasarlı çıkabilmeyi sağlamak ve sakin kalarak bulunduğunuz yerde cenin pozisyonunda bulunarak başınıza yastık benzeri ürünler koymak ve başınızı korumaktır. Cenin pozisyonunda olmanız depremde olası binaların yıkılması durumunda sizin kurtulmanızı sağlayacak bir pozisyon olabilir. Bu şekilde depreme sağlıklı şekilde hazır olabilirsiniz.